Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринистични стихове събира Роза Боянова в новата си книга "Писано върху вода"

| обновено на 10.05.23 в 10:28


Маринистични стихове събира поетесата Роза Боянова в най-новата си книга „Писано върху вода“. Авторката на поетичните сборници „Алт“ и „Обратна гравитация“, споделя, че за първи път посяга към темата за морето, но се вълнува от нея от много време. Стиховете са вдъхновени от емблематични за Бургас морски локации. 
 

"Всичко казано е изречено на вятъра, всичко писано са букви върху вода. Нещата в живота са нетрайни, но затова пък са красиви. Тук съм събрала стихове, които бих нарекла маринистични, нещо което е липсвало, може би в досегашната ми поезия, но като човек, който живее на брега на морето, който обича този малък, но прекрасен остров "Света Анастасия", който обича да ходи често и до "Ченгене скеле", сред рибарите, съвсем естествено е морето с неговите тайни и прекрасни дълбини да вълнува и да бъде повод за стихове", сподели Роза Боянова. 

Автор на корицата на „Писано върху вода“ е Вили Колева, с която от години работят заедно в читалище „Любен Каравелов“ в Бургас.  Официалното представяне на стихосбирката пред бургаската общественост ще е на 6-ти юни. 

Преди това за писателската общност в морския град предстои Международният литературен фестивал "Свято слово" – майски срещи на славянски творци" тази година ще бъде открит на 29-ти май . Това ще бъде 17-то издание на престижното и емблематично събитие. То е организирано от Читалище "Любен Каравелов 1940" с партньорството на Бургаската писателска общност. За вълнуващия обмен на творчески идеи с председателя на бургаската писателска общност Роза Боянова и секретарят на читалището Вили Колева споделят:

"Едно събитие, което продължава цяла седмица и създава незабравими спомени след това в участниците, като спомените са предимно словесни, те са творчество. Тази година имаме удоволствието да посрещнем гости от Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна и български участници". 

Откриването на Международния литературен фестивал "Свято слово" ще е на 29-ти май от 18 часа в Дома на писателя. В рамките на една седмица там предстоят множество срещи между творците. В три от дните са предвидени и пътувания до популярни морски локации и Странджа. Там ще се проведе конкурсът за мистична поезия – един от най-очакваните и интересни конкурси, свързани с всичките тайнства, които крие този регион.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47

Светослав Лобушки: Рецептата за шлагер е хубава мелодия с текст, който докосва

Композиторът Светослав Лобушки участва с две песни в конкурса „Бургас и морето“, чийто финал е на 28 юли в Летния театър. Това са “На татко“ по текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева и „Просто любов“, която ще представят „Дует Аморе“ по текст на телевизионния водещ Костадин Филипов. Композиторът каза: "Залагам на две песни,..

обновено на 15.07.24 в 11:53

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02