Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал до прокуратурата заради засипване със земни маси до Поморийското езеро

| обновено на 11.05.23 в 15:57
3
Снимка: БФБ


Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация.  Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт, който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От Община Поморие заявиха, че проблемът е стар, а за решаването му е необходима държавна подкрепа. 

Строителството на обходния път е основната причина за проблема, смятат от Сдружението "Граждани за Поморие". Засипано е мочурището на Крайчовия завой, което е от важно значение за отводняването на езерото. Председателят на неправителствената организация Ангелина Мерджанова поясни:

"По наши наблюдения земната маса е изсипана в един парцел при изпълнението на проекта и така вече 3 години. Подали сме жалба до прокуратурата да установят точно кой е извършителят, кои са виновните, защото институциите си прехвърлят топката и в крайна сметка тази пръст стои там. Езерото е сладко вече."
Това засяга обществения и материалния интерес на всички поморийци, смята Мерджанова. Подаденият сигнал е срещу неизвестен извършител, уточни тя.   

Община Поморие отчете дейностите си по проекта за опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растения и животни в него. Дотук са почистени старите канали в района на кръстовището до квартал Каменар и Ахелой. Районът е отводнен, а "Черноморски солници" са  предоставили техен ретензор, където се отвеждат сладките води. Само че това не е достатъчно, пояснява кметът Иван Алексиев:
"Навремето река Пазариолу е събирала всички води по пътя Поморие-Ахелой-Слънчев бряг и след това вече по други отводнителни канали се е отвеждала тази вода и съответните помнени станции-всичко това е разрушено назад във времето още с връщането на земеделските земи. Никой не е отчел тези канали, те са влезли в частни терени-някой са засипани, други дори и да съществуват са прекъснати. Всичко това е станало преди 20 години, не е в резултат на строителството."

Трябва да се изгради една нова система за отвеждане на водите, която да се зауства в Черно море. Проектът преди 2 години струваше 6 милиона лева, обобщи Алексиев. Той е категоричен, че подобен финансов ресурс може да бъде осигурен само от ОП "Околна среда и води" или от държавата чрез Агенция "Пътна инфраструктура". Алексиев призовава държавата да се намеси, за да се осигури адекватно отводняване на цялата територия и запазване на обхода на Поморие и Ахелой. Той припомни голямото наводнение преди близо три десетилетия в този участък, при което загиват хора заради приливна вълна след пороен дъжд. 

  • АПИ: Строителят на обходния път на Поморие да махне инертните материали от езерото

В началото на 2022 година БНР-Бургас постави въпроса със засипаните терени и пред Агенция "Пътна инфаструктура". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на проекти

Държавният фонд „Земеделие“ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план. С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си. Приемът на заявления се..

публикувано на 28.07.24 в 16:13
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59