Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебно заведение с възрожденски дух

Училището на айтозлии "Христо Ботев" празнува 155 години от създаването си

По повод бележитата годишнина учебното заведение получи почетен знак от президента Румен Радев

СУ „Христо Ботев“ в Айтос през тази година отбелязва 155 години от създаването си. По повод бележитата си годишнина учебното заведение беше удостоено с Почетен знак на Президента на Република България Румен Радев. Отличието се дава за значим принос за обучението и възпитанието на десетки поколения млади българи, както и за ролята му на крепител на българския дух, пазител на възрожденските просветни традиции и участник във формирането на образователната система в страната.  

През тази учебна година в него учат 937 ученици в 41 паралелки, от 1 до 12 клас. Учителите и педагогическия състав са 77 души, сред тях на възраст до 35 години са 12 учители.   


"Нашето училище е училището на айтозлии, защото поколения младежи са отраснали в него. То е емблема на българското образование, постиженията на нашите ученици, ръководени от колегите са доказателство за това", каза с гордост директорката му Пенка Кирязова, която вече 20 години ръководи учебното заведение. Тя сподели, че също е учила като дете в това училище, за кратко го напуска, за да учи в Софийския университет и след това се връща за да работи в него. 

"Възрожденският дух в нашето училище се дължи на учителите. Голяма част от тях са възпитаници на това училище, т.е. тази любов и този сантимент всеки един от нас го носи във сърцето си и може би това е и отговорността към бъдните поколения. Тя е заразяваща, нещата просто се случват, пламъкът грей, винаги се намира екип, който да реализира дадена идея!"   
повече може да чуете в звуковия файл:  

Сред тези сърцати учители е и Татяна Йотова, преподавател по български език и литература. И тя като дете е учила в училище "Христо Ботев", тук учител е била и нейната майка. В него в момента учи и нейната внучка. 

"Искам да науча моите ученици преди всичко да бъдат добри хора, защото за мен думата добро е дума - действие, дума - глагол и доброправенето е нейната същина и нейното значение. Аз мисля, че най - голямата и здрава инвестиция е в това да научим децата да разпознават доброто, да го правят и да го раздават!"

повече може да чуете в звуковия файл: 
  

Вече 155 години средно училище "Христо Ботев" в Айтос изгражда поколения достойни българи. Будни и отговорни хора са преминали през учебното заведение, за да се реализират като учители, лекари, икономисти, творци и още много професии в различните сфери на живота. Сред тях са онкологът проф. Панайот Куртев, неврологът проф. Светла Янева, изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов, певците Панайот Панайотов, Ева Найденова.  

Гордост за училището е техният гвардейски отряд. Той е създаден през 2019 година и е шестият такъв в страната. В него участват 30 ученици от IX до XII клас, които са преминали през селекция и обучение. 

"Да си част от този отряд е чест, защото ние представяме училището! Изпитваш една невероятна емоция! Тренираме много, за да бъдем в синхрон. Изисква се да бъдеш отговорен и трябва да дадеш от себе си. Голяма отговорност е да облечеш гвардейската униформа!, това споделиха Ада Юмерова, от 8 клас, Самуил Щерев, 9 - ти клас и Калоян Карпачев, който е знаменосецът на отряда , 11 клас. 
повече може да чуете в звуковия файл:

Училище "Христо Ботев" отбелязва годишнината си с множество изложби, концерти и конкурси през цялата година. Кулминацията ще е на 17 май /сряда/  от 18 ч. на площад „Свобода“ с концерт под надслов „Орисано с бъднина“, със специални гости изпълнителите Ева Найденова и Орлин Горанов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Павлина Върбанова: Живеем в отровна езикова среда

„Едно от най-тревожните неща, които наблюдаваме в последно време, е отровната езикова среда, в която живеем и която се отразява на всички ни, включително и на младежите, на зрелостниците. Как можем да провокираме у тях интерес, ако щете и любов, към родния език, когато същият този език се използва по толкова долнопробен начин? Имам предвид..

публикувано на 30.05.24 в 17:10

Издателството на Софийския университет със свой дом в Бургас

Научната литература на Софийския университет вече има свой дом в Бургас. Книгите на издателството на Алма матер са част от пространството на градската библиотека. Научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура..

обновено на 30.05.24 в 14:06

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.  Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“. Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на..

публикувано на 30.05.24 в 11:04
Наталия Митева, зам.-министър на образованието.

МОН разширява възможностите за обучение чрез изкуствен интелект

Разширяване на възможностите за обучение с помощта на изкуствения интелект планира Министерството на образованието и науката, стана ясно от думите на зам.-министър Наталия Митева на националния форум EDU Burgas - „Изкуствен интелект и социално – емоционално учене“, който се провежда днес и утре в морския град. „Ние говорим с..

публикувано на 29.05.24 в 17:44

Бургас ще е домакин на образователен форум за изкуствения интелект

Близо 500 участници от цялата страна пристигат в Бургас за участие във второто издание на големия двудневен образователен форум, посветен на изкуствения интелект – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара. Национален форум EduBurgas е инициатива на РУО-Бургас и..

обновено на 29.05.24 в 08:13

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 16:41

Бургаско училище ще обучава дрогеристи по австрийска програма

Бургаско училище ще обучава ученици по професията "дрогерист" по австрийска програма, съобщи общината. Първият прием по специалността след 7. клас ще е през  предстоящата учебна 2024–2025 година в Професионалната гимназия по хранителни технологии "Акад. Н. Д. Зелинский". Официалното ѝ наименование в списъка с професиите е " Консултант ĸoзмeтични,..

публикувано на 28.05.24 в 14:40