Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на къмпингите в България призовава за законови промени

| обновено на 18.05.23 в 13:13

За промени в законодателството, което урежда къмпинг туризма, настояват от Асоциацията на къмпингите в България. Проблемите са със Закона за устройство на територията и подзаконови актове посочи в предаването за туризъм "Виа понтика" секретарят на неправителствената организация Веселин Вълев:

"Законодателството не е добро. В него строителството на къмпинг е равносилно на строителството на хотел или голяма сграда, т.е изискванията към инвеститорите са изключително тежки макар да не се налага да се излиза бетон на съответното място. Всичко в процедурите от А до Я минава през общините и регионалните администрации-от строителството до категоризацията на туристическия обект. Оплакванията са основно от различните практики в различните общини по отношения на правилата."

Изискванията за категоризацията също трябва да бъдат осъвременени, категоричен е Вълев:
"Например, в къмпингите не е необходимо дори да има електрическо захранване, тъй като това би могло да се осигури от соларна инсталация, но по наредбата това се изисква-трябва да има договор с доставчик на електроенергия. Това е само един от безкрайно многото примери на неприложимите в момента правила за узаконяване на къмпинг."

Работна група с експерти-архитекти и юристи и ще излязат с конкретни предложения към държавната администрация. 

Всяка от последните години у нас се откриват между 5 и 15 нови места, предлагащи къмпинг настаняване. При над 150 такива места в България към днешна дата, това прави годишен ръст от приблизително 10%, пресмятат от Асоциацията на къмпингите в България. 

"По морето тази динамика на нови обекти не е толкова. Там е по-сложно-и цените на имотите са високи, и изискванията към съответните зони са различни в сравнение с вътрешността на страната. Има нови обекти по морето-факт е, но са далеч по-малко от това, което се случва във вътрешността на страната.", добавя Веселин Вълев. 
Около 60 са обектите, които предлагат къмпинг настаняване по Черноморието.
Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезонът на плажовете по Южното Черноморие е по-добър

По-добър от миналия сезон, отчита Кирил Спасов, концесионер на плажове в Слънчев бряг и Созопол. Според него след класирането на Слънчев бряг в топ 100 на най-забележителните плажове, туристите са се увеличили. Това само идва да покаже нуждата от реклама на туристическия продукт, който предлага страната ни. "Една такава класация запознава голяма..

публикувано на 14.08.24 в 11:52

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край острова за..

обновено на 14.08.24 в 11:37

Морето по Южното Черноморие е чисто, уверяват от РЗИ Бургас

309 проби са взети от водите за къпане по Южното Черноморие, а до края на сезона предстоят поне още 200. За момента няма отклонения и качеството на водите е добро. 10 проби са взети са салмонела всички са отрицателни, посочи д-р Марияна Кофинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Има обаче някои места, които е..

публикувано на 14.08.24 в 08:40

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина.  В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка. "Успяхме..

публикувано на 13.08.24 в 13:35

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03

Имаме 14 дни да потърсим правата си за некачествена туристическа услуга

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози.  В Турция, за разлика от Гърция и Румъния,  няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни..

публикувано на 13.08.24 в 07:41