Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 140 изпълнители превземат сцената на 31-ия събор "Фолклорен венец Божура"

| обновено на 27.05.23 в 07:33


Рекорден брой изпълнители – над 140 ще вземат участие в 31-овото издание на Националния Странджанско–тракийски събор „Фолклорен венец Божура“. Той ще се преведе днес и утре в едноименната местност край Средец. 

Младите изпълнители в конкурса ще бъдат разпределени в пет възрастови групи, като най-малките са на 4 години. Според народния певец Лазар Налбантов големият интерес тази година не е случаен:

„Този събор се провежда за поредна година и община Средец устоя през всички тези години, като фолклорния венец запази своя младежки облик, тук децата за първи път се докосват до голяма сцена, за първи път се срещат с големи имена във фолклорната област“

Организацията на фестивала е голямо предизвикателство за общината, във времена на криза, сподели кметът на община Средец Иван Жабов и допълни, че всяка година има надграждане и нещо ново.

Тази година надграждането ще бъде първо в броя на участниците, второ – в наградите на кмета, като всяка година досега кметът дава по една награда на човек, който е пряко свързан със Странджа, с народната песен, израснал е с този конкурс. Решихте тази година трима да получат тази награда – това са народната певица Яна Биюкова, гайдарят Стамен Гарджев и кавалджията Динко Палазов. И тримата родени в Средец и звездният път и на тримата е тръгнал от фолклорен венец „Божура и тримата продължават да обучават младите таланти на град Средец“

Във фонда на БНР Бургас, който е медиен партньор на събора, вече са събрани голяма част от фолклорните изпълнения на младите изпълнители от Странджа. 

„Това е изключително добра инициатива, защото, мисля, че това е и мисията на нас, като национална и общественозначима медия,  да съхраняваме фолклорното богатство на Странджа и по този начин да следим развитието на младите изпълнители. Това са сигурно бъдещите звезди на Странджа“, посочи директорът Кирил Костадинов. 

Освен наградата на кмета, най-добрите изпълнители ще получат приз ”Фолклорен венец Божура” и приз “Комня Стоянова“ – с  плакет и парична награда. Отделна награда ще връчат Тракийските дружества. Първа, втора и трета награда ще бъдат обявени и във всички възрастови групи.

Победителите ще бъдат оценени от седемчленно жури с председател хоровата диригентка и съоснователка на хор „Космически гласове“ Ваня Монева. Конкурсната програма е на 27 май /събота/ от 9 до 18,30 часа на откритата сцена пред читалище „Пробуда“.

Гала концертът на гостите и лауреатите е от 11,30 часа на следващия ден 28 май /неделя/ в местността „Божура“. Сред тях са Калинка Згурова, Катя Георгиева, Керанка Костова, Панайот Стойчев и други, като гвоздеят в програмата е славеят на Странджа – народната певица Жечка Сланинкова.  

Организатори на събора са Община Средец, Съюз на Тракийските дружества, Народно читалище „Пробуда“ и Инициативен комитет начело с кмета Иван Жабов. Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Диомов с две нови песни в изпълнение на „Тоника“ и нов албум

Две нови песни на Стефан Диомов, в изпълнение на „Тоника“ са записани тази година. Една от тях се казва „Ти и аз“, а другата е „Аделина“. „Тази песен я написах за незнайна Аделина. Самото име Аделина е песен“, поясни композиторът. Новият албум на Стефан Диомов с детски песни предстои да бъде представен на 16 ноември в Културния дом на..

публикувано на 01.10.23 в 12:17

Разговор за поезия с Ваньо Вълчев и Яна Вълчева в „Гларуси и шамандури“

„Поезията е нещо, което винаги живее в човека, независимо дали е млад или стара“, каза поетът Ваньо Вълчев в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас, което днес е гост в бургаската библиотека. Според него, поезията и лириката могат да се намерят навсякъде. Той разказа за момента, когато е спрял да пише и ръка тогава му подава..

публикувано на 01.10.23 в 11:47

„Поезията в нас“ с награда от проекта "Предизвикателството"

Късометражният документален филм „Поезията в нас“ е обработен в бургаската библиотека. Негови автори са Деница Дойчев, Ния Петрова и Ралица Златева. Наскоро лентата спечели второ място в проекта „Предизвикателството“. Решихме да представим една друга страна на поезията във филма, посочиха те в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР-..

публикувано на 01.10.23 в 11:01

Одобриха проект за нови книги за библиотеката в Малко Търново

Над хиляда и двеста лева ще получи Библиотеката към читалище „Георги Попаянов“ в Малко Търново за закупуване на нови книги. Средствата са осигурени от Министерство на културата по програма „ Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2023 г.” Лесно е кандидатстването и много библиотеки в страната могат по този..

публикувано на 01.10.23 в 11:00

Международен фолклорен фестивал се провежда в Поморие

Днес в Поморие за първи път ще се проведе „Международен фолклорен фестивал“.  Идеята на събитието е да създаде автентична обстановка, която да предразположи публика и участници да се потопят в магията на българския фолклор. В програмата е включено и училище на занаятите, където хората ще могат да учат дърворезба и грънчарство. Събитието се..

публикувано на 30.09.23 в 08:26

Цвети и Мина канят на изложба - хепънинг "Виждали ли сте тези хора?"

Изложба „Виждали ли сте тези хора?“ ще представят Цветелина Вангелова и Мина Митич днес в Бургас. Тя включва портрети, някои измислени, други лица на реални хора. Двете художнички се представят с бързи рисунки от тефтерите си. Запознават се случайно, но откриват много общо по между си и решават да направят нещо съвместно.  Цветелина е на 26..

обновено на 30.09.23 в 07:11