Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Мирослава Чунчукова изработва картички, пликове и рамки за снимки с квилинг техника

Нейната дъщеря Пресияна е със синдром на Даун

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Мирослава Чунчукова от с. Брестник, Пловдивско. Семейството й се занимава със семеен бизнес, селско стопанство. Тя е майка на две момиченца, голямото е на 9 годинки, а малкото на 6 г., казва се Пресияна и е със синдром на Даун. Мирослава изработва картички, пликове и рамки за снимки с квилинг техника. 


За малката си дъщеричка разказва, че е тяхното слънчево дете, което всички обичат:

" Пресияна неочаквано за нас се роди със синдром на Даун, но за тези вече 6 години разбрахме, че това не е толкова страшно и тя ни носи огромна радост. Аз съм й личен асистент, защото има нужда от допълнителни грижи. Тя посещава държавна детска градина, много е музикална, обича да танцува, има микрофон и пее. Комуникира с децата и те много й помагат. С нея работят ресурсен учител, логопеди, психолог. Стремим се да й помогнем да стане самостоятелен човек!"   

повече може да чуете  в звуковия файл: 

       

Мирослава участва от няколко месеца в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Тя изработва картички, пликове и рамки на снимки с квилинг техника. Този способ е използван още през Средновековието за украса на ценни вещи, като се е използвал метал, кожа, хартия. Днес се работи основно с хартия като акцентът пада върху играта с цветовете, уникалният дизайн и ефектната изработка. 


"Аз работя с тази техника от 13 години. Това, което правя ми действа успокояващо. Научих се като студентка, майката на моята съквартирантка беше детска учителка и тя ми я показа. Първата картичка я направих за моя съпруг, който тогава ми беше все още приятел. Рязах лентички, оцветих ги, залепих ги. В началото правих всичко на ръка. После баща ми ми изработи инструменти. С огромно удоволствие изработвам цветя, мечета, влакчета, орнаменти. Много се радвам, че в групата нещата ми се харесват!"   

В момента Мирослава изработва картички и пликове за абитуриенти, като и картички за завършване на учебната година, които децата искат да подарят на своите учители.  

повече може да чуете  в звуковия файл: 
 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Александрова създава приказен свят от джуджета, гномчета и елфи

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 01.10.23 в 17:30

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ с благотворителна изложба на Флората

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ организира първата си благотворителна изложба. Мотото на изложбата е „Мъдростта на годините“ и ще се проведе на 5 октомври /четвъртък/ в Експозиционен център „Флора Бургас“. Картините са нарисувани от хората от Дома като са използвани иновативни техники, съобразени с физическите им възможности. Те са..

публикувано на 01.10.23 в 15:00

Бургас ще отбележи Европейския ден на птиците с изложба и наблюдение

Екип от Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците „Пода“ ще вземе участие в Европейските дни на птиците с изложба, посветена на опазването на водолюбивите птици. Събитието ще се проведе на днес от 9 до 18 часа. Организира се в Морската градина до Експо център "Флора".  На изложбата посетителите ще могат да се запознаят..

обновено на 01.10.23 в 08:05

И тази година Сливен ще отбележи европейската нощ на учените

И тази година Сливен ще се включи в европейската нощ на учените. Инициативата е проект, финансиран от Европейската комисия по Програма „Хоризонт Европа“. Обединяващата тема на Европейска нощ на учените през 2023 г. е околната среда и как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата.  Музеят на текстилната индустрия ще бъде локацията в..

публикувано на 29.09.23 в 11:20

Сребърен френски грош откриха в средновековния град Русокастро

При проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро е открита нова ценна находка – сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. За съжаление, малка част от монетата липсва, но точно в тази липсващата част присъства елемента, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл – в случая археолозите се..

публикувано на 29.09.23 в 10:55

Бургас се включва в Европейската нощ на учените

Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“. Организатор на събитието в Бургас отново е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ като част от консорциума от образователни и изследователски организации по проекта К-ТРИО..

публикувано на 28.09.23 в 17:25
Арнаут джигер (снимката е илюстративна)

В етнокухнята на музея ще приготвят в петък арнаут джигер

Този петък в етнокухнята на Бургаския музей ще се приготвя „арнаут джигер“ – дроб по традиционна турска рецепта. При буквален превод – „дроб по албански“, защото „арнаут“, „арнаутин“ е остаряло название за албанец. „Арнаут“ казват и за сърдит неотстъпчив човек с лют нрав, а арнаутската чушка е люта чушка. „Джигерът“,  е дроб, като в етнокухнята на..

публикувано на 26.09.23 в 13:23