Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хвърчащите хора и техните вдъхновители

| обновено на 24.05.23 в 11:48

24 май е най-сияйната емблема на културата на моя народ. Това заяви в ефира на БНР-Бургас дългогодишният преподавател по литература и български език Добрина Топалова:

„Има някакви опити буквеното слово, което ние тачим, да бъде лишено от естествения си корен. Не може една азбука да бъде универсално създадена азбука. Тя се създава за конкретен език. Тази азбука е българска. Фактът, че я ползват и други народи, е един отделен въпрос. Това е повод за гордост, че имаме този празник! И не трябва да преставаме да говорим затова, че това слово е родено тук и коренът му е тук.“

Не бива с лека ръка да отстъпваме от линии, които са въпрос на достойнство, добавя Топалова.


Д-р Добрина Топалова е сред емблематичните бургаски преподаватели по български език и литература. Учителства няколко десетилетия в училище “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на монографиите “Явлението Петя Дубарова. Митът за Поета” и “Прозата на Керана Ангелова: да си върнем Сътворението”, както и на многобройни публикации – рецензии, изследвания, статии – в периодични и научни издания. Носител е на националната награда „Даскал Ботьо Петков“ за 2018 година. От изчезващата порода на учителите вдъхновители. В момента е ръководител на клуба по творческо писане „За хвърчащите хора“ към Центъра за млади таланти в Бургас и фондация „Шанс за децата и природата на България“. 

В ефира на БНР-Бургас младите таланти и техния ръководител представиха новия четвърти брой на едноименното списание, четоха свои стихове и разкази.

Деница Младенова от клуба е тазгодишният носител на голямата награда от Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Поезията откри мен, сподели 17-годишната ученичка от Гимназията за романски езици „Георги Сава Раковски“.


В „За хвърчащите хора“ участват още Наталия Василева, Стилиана Янакиева, Станислав Илиев, Стелиян Йорданов, Михаела Колева, Иво Радев, Маргарита Спиридонова, Таня Петрова. Те определят Добрина Топалова като „духовен водач“, а клубът като място, където всеки може да намери себе си.

„Всички те са много талантливи, своеобразни. Всички те са много интересни хора. За нас е кауза да съхраняваме самобитното във всеки талант-това е много важно. Аз пък се радвам, че ми вярват, защото е добре да има кой да изисква-как нещо много интересно като слово може да стане литература.“

Повече чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Група Б.Т.Р. с концерт "30 години на сцената" в Бургас

Б.Т.Р. отбелязва 30 години успешна музикална кариера с турне в страната.  В Бургас рок групата ще гостува на 9 август, петък в Летния театър.  „За нас тези 30 години минаха неусетно, това е голям период от спомени и имаме толкова много спомени, оставяме страхотно наследство след нас! Минаха бързо, уверено крачихме с работата си през времето..

публикувано на 08.08.24 в 09:10

Галина Шехирян представя „Споделени пространства“ в галерия „Пролет“

Бургаската галерия „Пролет“ представя изложба на художничката Галина Шехирян.   "Тя е  измежду малкото български художници, които непрекъснато експериментират с материали.  Завършила специалност „Текстил“, в първата си самостоятелна изложба през 1987 г. тя показва пластики от дърво. Това са необичайни за времето си, авангардни, провокиращи творби...

обновено на 08.08.24 в 08:23
Кадър от филма

Предлагат актьора Васил Банов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Васил Банов с орден „Св.Св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка черта в..

публикувано на 07.08.24 в 16:11

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи на 14  август..

публикувано на 07.08.24 в 14:14

Остров Анастасия празнува 10-ти рожден ден с богата програма

На 15 август остров Света Анастасия ще отбележи с богата културна програма 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ви очакват много концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Въпреки че светицата-патрон на острова се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското..

публикувано на 07.08.24 в 11:57

Фестивалът „С книга на плажа“ се завръща на алеята пред Флората

Вълнуващи срещи на читатели с интересни автори, представяне на най-новите книжни заглавия и богато разнообразие от произведения, подредени по щандовете на български издателства. Това ще се радват посетителите на бургаския фестивал „С книга на плажа“. Тази година той ще се проведе в дните от 14 до 18 август на алеята пред Експоцентър „Флора“. ПРОГРАМА..

публикувано на 07.08.24 в 11:47

"Идеи без граници" на Даниел Ненчев в Регионалната библиотека в Бургас

Журналистът Даниел Ненчев ще представи в Бургас книгата си „Идеи без граници“.  В нея той е събрал най-добрите си интервюта с хора на изкуството, родени в България. Сред тях са Васко Василев, Алек Попов,  Райна Кабаиванска, Георги Господинов и Теодор Ушев.  В края на всеки разговор авторът е извел афористични мисли на интервюирания, които..

публикувано на 07.08.24 в 10:35