Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Странджанска кухня и автентични хора превземат Малко Търново днес

| обновено на 27.05.23 в 07:28


Странджанска кухня и автентични хора превземат Малко Търново днес. В рамките на кулинарния фестивал "Вкус(на) Странджа" посетителите ще могат да видят демонстрация на странджански зелник, предвидена е и дегустация. Автентични хора от различните етнографски области пък ще се вият на фолклорния фестивал "Хоро в Странджа". 

Докато последният  има своите верни почитатели със своето пето издание тази година, Вкус/на/ Странджа с приготвянето и дегустацията на популярни местни специалитети поставя основите за първи път. Съорганизатор е и съседната община Царево, но центърът на събитията е Малко Търново.

"Ще направим Хорото в Странджа, което заради пандемията прекъснахме, вече има записани над 150 участници. Ще представим също обичаите и традициите в кухнята, ще направим странджански зелник и други вкусни и хубави неща от регионалната кухня", каза кметът на М. Търново Илиян Янчев поясни

Пред посетителите в 11,30 ч. ще дефилират участниците в конкурса „Най-напет юнак“, веднага след тях ще минат девойките от другия конкурс „Най-напета мома“. Дегустацията на странджански зелник е от 12,20ч. , а час по-късно - дегустацията на „Боб с кука“, приготвен от майстор готвач Белчо Димитров. Веднага след него е демонстрацията на мастър шеф Станислав Райчев.

Следобед е времето за хората, като всяка група ще играе по две хора по избор, а всички после ще се хванат на нестинарско хоро

В последната неделя на месец май преди Св. Св. Константин и Елена по стар стил нестинарите почитат светиите в местността Влахов дол

Повече чуйте в звуковия файл 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кехайова изработва кутии за бижута и кутии - книги (СНИМКИ)

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.05.23 в 17:30

В Бургас на 24 май откриха планетариума на Морска гара (снимки и видео)

В Бургас на 24 май откриха планетаруим. Новата туристическа атракция е изградена от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".  Планетариумът е част от научния център "Планет Ум“ на Морска гара. На откриването кметът на Бургас Димитър Николов подчерта: "На тези, които коментират, че в Бургас се отнемат корабни места, искам..

обновено на 24.05.23 в 17:27

На 24 май откриват планетариума в Бургас

В Бургас официално ще бъде открит планетариума при Морска гара. Той е изграден  от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Сградата ще бъде отворена за посетители днес от 14,00 часа от кмета Димитър Николов и от генералния директор на ДППИ Петър Сеферов.  Всеки ден от понеделник до неделя от 10,30 до 19,00 часа модерното съоръжение ще..

обновено на 24.05.23 в 10:23

Пам: Закръглените дами да носят дрехи, които подчертават извивките

Закръглените дами спокойно могат да носят дрехи, които подчертават техните извивки. Не е препоръчително да се обличат в рокли, които приличат на чували, за да прикриват формите си. Не бива да се страхуват и от светлите цветова, защото изключително много отварят. Това коментира  Пламена Велкова, позната още като Пам Велидис. Участничката от..

публикувано на 23.05.23 в 11:30

Цвети Асенова: С морския си стенопис искам да направя Приморско още по - красиво

Цвети Асенова превръща стената на кея на Приморско в мащабна картина на тема „Морски свят“. Тя рисува морски обитатели от Черно море и световния океан. Идеята й се ражда миналата година и среща подкрепата на Община Приморско. Цвети е възпитаничка на националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София. Тя има една самостоятелна..

публикувано на 23.05.23 в 10:35

Историята на египетския лешояд Джени

Оказва се, че понякога животът и съдбата на птиците са близки до тези на човека. Истории разказват за тяхната моногамност и това, че се обричат на един партньор. Понякога обаче заради непредвидени обстоятелства това се променя и се случва да се … разведат. Благодарение на технологиите орнитолозите вече могат да следят не само миграциите..

публикувано на 22.05.23 в 15:56

Мирослава Чунчукова изработва картички, пликове и рамки за снимки с квилинг техника

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 21.05.23 в 17:30