Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още промени в проекта на Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Снимка: Екатерина Капрова

За да се избегне тромавата процедура по отдаване на преместваеми обекти чрез търг,  за срок по-малко от 15 дни, общинският съветник Георги Дракалиев е внесъл  през вчерашния ден предложение за промяна. В дебата, който продължи повече от час в постоянната комисия по устройство на територията, коментари и обобщаващи допълнения направиха архитекти, юристи и общински съветници. Целта е визията на града да има красив облик.

Вносителят на докладната записка Иво Баев, който е и председател на временната комисия изработваща проект на наредбата за тези обекти и елементите на градското обзавеждане предложи да има дискусия на архитекти, общински съветници и представители от Съюза на българските художници за зониране в Бургас:

„Критериите за поставянето на тези преместваеми обекти трябва да са  много по-високи, да не кажа, че на някои места трябва да има и забрани в случай, че искаме този град да изглежда нормално. Причината е, че и по главната улица има преместваеми обекти, които са страшни грозотии“, посочи той.

Предложение за промяна имаше и от председателя на постоянната комисия Петър Статев:

„Предложението ми е в текста, който  съдържа „озеленяване“ да се добави „плътност и кинт“, за да не се получава това, което се случи със Слънчев бряг, където кинта и плътността са изчерпани докрай и се получава по-голямо застрояване. Идеята е да се избегне презастрояването„"

Според общинския съветник Георги Дракалиев за поставяне на обекти за срок по-малко от 15 дни може да се облекци процедурата като отпадне тръжната процедура:

„Идеята е на наемателя да се даде възможност за краткия период от време, до 15 дни да се избегне тази процедура, а с разрешението да се издава от директора на Център за административни услуги.  За случаите, в които се слага тента, павилион, атракционно съоръжение или каравана, но само до 15 дни. Например земеделски производители, които продават дини, те могат да направят това в продължение на 3-4, 10 или 12 дни 

Дебатът продължил повече от час породи още въпроси предложения Част от тях постави главният архитект на Общината Тихомир Райчев:

„Логично е и това с кемперите, защото е допустимо да има такива места, където да бъдат разположени. Имахме случай, в който търговец искаше с кемпер да продава печени пилета, но всеки ден да е на различна точка в бургаските комплекси и квартали. Това е случай, който е идентичен и за земеделски производители, които ще продават своя продукция, а след това от това място могат да се възползват и търговци на сладолед, давам само пример.“

Друго допълнение към предложението на Георги Дракалиев е да има изрично уточнение за преместваемите обекти, които ще бъдат наемани за по-малко от 15 дни без търг, това да се случва през тримесечен период, за да се избегнат злоупотреби. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23