Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

50 години от създаването си празнува градина "Звънче"

| обновено на 24.05.23 в 17:49
Детска градина "Звънче"  навършва тази година 50 години от своето създаване. Предстои голям празник през юни, когато ръководството е предвидило прояви, съвместно с гости от различни държави, които реализират с бургаските преподаватели  общ проект.
Детското заведение  посреща своя юбилей с обновена инфраструктура, с модерни стаи и външна среда, но най-вече с голямо желание за работа.При нас работят мотивирани учители, които искат да се развиват професионално, обясни директорът Стойка Йондова. Тя заедно с колегите си, деца и родители участваха в шествието днес.
24 май е най-чистият български празник, каза Йондова:
"Цял един народ коленичи и се прекланя пред мъдростта. Този ден е зареден с магията на двамата братя. С редица инициативи отбелязваме празника. Предстои юбилеят, на който ще бъдат много родители, деца и гости по проектите, по които работи ДГ" Звънче". Те са по програма Еразъм. Ще присъстват колеги от Румъния, Португалия, Турция, Испания, Гърция.
В момента в градината има 300 деца, разпределени в 11 групи, от тях три са яслените. Заемаме достойно място в образованието на града, подчерта директорът.

  Един от преподавателите, доказал се през годините в детското заведение, е  старши учителят Дарина Овчарова. 2023 е последна в нейния професионален път, защото й предстои пенсиониране. Затова този 24 май посрещам с много радост, но и с тъга, защото се разделям с моите деца

"39 години учителски стаж имам.По-голямата част от него съм била тук.В момента градината е изцяло обновена, с нов интериор, нови играчки.Така се работи лесно, защото има настроение.

Ако трябва, отново ще избера да стана учител, защото аз обичам да играя. А моята професия е игра.Аз когато идвам, не идвам на работа, а идвам да играя с децата."

Главен учител Янка Орманджиева е друг от утвърдените преподаватели  в градина "Звънче", тя също работи години наред  за утвърждаването и  авторитета на детското заведение:

"От 20 години съм в градината, 37 години ми е стажът.Аз постъпих с г-жа Йондова. Работя в сегашните условия, всичко е обновено и се работи чудесно. Децата са много повече.Мисля, че екипът ни е много сплотен. Обичаме децата,това ни обединява.

Най-голямото предизвикателство пред учителите е новото време,както и броят на децата. Като искат да са при нас, няма как да не ги вземем.

Много си мечтаем и ръководството и учителите като цяло обществото да заговори по друг начин за професията. Да ни сложи на онова равнище, което ние заслужаваме,защото основите ги полагаме ние."

 Юбилеят на градината предстои, той ще бъде през месец юни.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха градината в сливенското село Блатец

Приключи ремонтът на детската градина в сливенското село Блатец. На първия етаж са подменени също външните, вътрешните дограми и настилките в помещенията. Подменена е водопроводната инсталация. Направени са шпакловки и боядисване. Ремонтирана е електро инсталацията и са поставени нови осветителни тела. Изцяло възобновена е неработещата канализация...

публикувано на 26.05.23 в 15:19

Ден на отворените врати в бургаската английска гимназия

И тази година английската гимназия в Бургас „Гео Милев“  ще отвори вратите си, за да запознае родители и кандидат-гимназисти с предимствата, които обучението в елитното училище дава. Денят на отворените врати започва в 9:00 часа.   Творчески работилници ще приканват посетителите да се включат в тях. Кандидат-гимназистите ще могат да рисуват, да..

публикувано на 26.05.23 в 09:04

Отстранен е техническият проблем в сайта за прием в първи клас в Сливен

Община Сливен информира родителите, че е отстранен техническият проблем, възникнал при подаването на заявления в платформата за прием в първи клас. По независещи от администрацията причини, между 13 и 15 часа днес електронната система даваше грешки при подаването на заявленията. Обслужващата фирма отстрани за възможно най-кратки срокове проблема...

публикувано на 25.05.23 в 16:11

Тодор Стоянов и даровете на Словото

Повечето от културните дейци вече свикнаха с присъствието на един съвсем млад човек, отдаден на книгите, театъра и музиката. Тодор Стоянов буквално се гмурна сред многобройните културни събития и се изявява като автор. Харесва изключително много поезията на Недялко Йорданов. Прави интервюта с хора, близки до неговите литературни и музикални интереси. А е..

обновено на 24.05.23 в 18:33

Финансиране за строеж и ремонти на учебни заведения в Айтос, Бургас и Сунгурларе

Правителството одобри 2 180 623 лв. за финансово осигуряване на дейности по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г.  Със средствата ще бъдат разплатени дейности за изпълнение на проекти от общините Айтос, Бургас, Сунгурларе, Кърджали, Вършец, Асеновград,..

публикувано на 24.05.23 в 10:19

10 учители от област Бургас получават наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония ще бъдат удостоени трима директори и седем учители от област Бургас с най-престижното почетно отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Тя ще бъде в   училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас. Признание за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и..

публикувано на 24.05.23 в 08:22

Над 300 абсолвенти получиха дипломи на церемония в БСУ

Бургаският свободен университет изпрати днес пореден випуск. Над 300 абсолвенти получиха дипломи.З авършващите висшето училище са от 14 бакалавърски специалности и 22 магистърски програми.  Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, депутати, представители на областната и общинска администрация присъстваха на церемонията...

публикувано на 23.05.23 в 14:04