Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Стоянов и даровете на Словото

| обновено на 24.05.23 в 18:33
Повечето от културните дейци вече свикнаха с присъствието на един съвсем млад човек, отдаден на книгите, театъра и музиката. Тодор Стоянов буквално се гмурна сред многобройните културни събития и се изявява като автор. Харесва изключително много поезията на Недялко Йорданов. Прави интервюта с хора, близки до неговите литературни и музикални интереси. А е едва на прага на второто си десетилетие. 

Той завършва тази година първи курс "Българска филология" в университет "Проф. д-р Асен Златаров". С голям интерес и желание учи езикознание и литературата. Още по-категорично заявява, че един ден ще стане учител и ще работи в СУ" Св.Св. Кирил и Методий". Него той нарича -втори дом.Там 5 години Тодор е в литературната паралелка, а подтикът да избере това училище, идва от баща му. Днес студентът смята, че пребиваването в учебното заведение е истински подарък от съдбата, предопределил житейския му път.

Там той  започва да пише, благодарение на учителката по литература Добрина Топалова, интересува се от книги, театър, музика.За разлика от своите връстници,Тодор не пропуска интересните културни събития и срещи, той се усеща различен от другите, което обяснява с цитата на Коко Шанел:
"Ако искаш да си незаменим, трябва винаги да си различен.Така е наистина. Различните хора са хубави, естествено не в някакви крайности.
Всичко се корени в ценностите.В това забързано ежедневие всички гледаме повърхността, не толкова дълбокото."
За избора си да учи филология, Тодор благодари на преподавателя Коста Славов, който му казва- ти си само за българска филология. И избира нея:
Исках да опозная своя език, своето минало, да направя една съпоставка. За да си филолог, трябва да говориш по такъв начин, че отсрещният човек да те разбере."

Тошко е убеден:
Когато ти говориш със сърцето си, е много по-лесно да си редактираш текста. Трябва да се носи словото вътре в сърцето!
Пожелавам на всички на 24 май да бъдат будни, да ценят Словото,защото Словото е всичко. Да се стремят към правилен български език, да го пазят!"
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха градината в сливенското село Блатец

Приключи ремонтът на детската градина в сливенското село Блатец. На първия етаж са подменени също външните, вътрешните дограми и настилките в помещенията. Подменена е водопроводната инсталация. Направени са шпакловки и боядисване. Ремонтирана е електро инсталацията и са поставени нови осветителни тела. Изцяло възобновена е неработещата канализация...

публикувано на 26.05.23 в 15:19

Ден на отворените врати в бургаската английска гимназия

И тази година английската гимназия в Бургас „Гео Милев“  ще отвори вратите си, за да запознае родители и кандидат-гимназисти с предимствата, които обучението в елитното училище дава. Денят на отворените врати започва в 9:00 часа.   Творчески работилници ще приканват посетителите да се включат в тях. Кандидат-гимназистите ще могат да рисуват, да..

публикувано на 26.05.23 в 09:04

Отстранен е техническият проблем в сайта за прием в първи клас в Сливен

Община Сливен информира родителите, че е отстранен техническият проблем, възникнал при подаването на заявления в платформата за прием в първи клас. По независещи от администрацията причини, между 13 и 15 часа днес електронната система даваше грешки при подаването на заявленията. Обслужващата фирма отстрани за възможно най-кратки срокове проблема...

публикувано на 25.05.23 в 16:11

50 години от създаването си празнува градина "Звънче"

Главен учител Янка Орманджиева е друг от утвърдените преподаватели  в градина "Звънче", тя също работи години наред  за утвърждаването и  авторитета на детското заведение: "От 20 години съм в градината, 37 години ми е стажът.Аз постъпих с г-жа Йондова. Работя в сегашните условия, всичко е обновено и се работи чудесно. Децата са много повече.Мисля, че..

обновено на 24.05.23 в 17:49

Финансиране за строеж и ремонти на учебни заведения в Айтос, Бургас и Сунгурларе

Правителството одобри 2 180 623 лв. за финансово осигуряване на дейности по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г.  Със средствата ще бъдат разплатени дейности за изпълнение на проекти от общините Айтос, Бургас, Сунгурларе, Кърджали, Вършец, Асеновград,..

публикувано на 24.05.23 в 10:19

10 учители от област Бургас получават наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония ще бъдат удостоени трима директори и седем учители от област Бургас с най-престижното почетно отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Тя ще бъде в   училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас. Признание за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и..

публикувано на 24.05.23 в 08:22

Над 300 абсолвенти получиха дипломи на церемония в БСУ

Бургаският свободен университет изпрати днес пореден випуск. Над 300 абсолвенти получиха дипломи.З авършващите висшето училище са от 14 бакалавърски специалности и 22 магистърски програми.  Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, депутати, представители на областната и общинска администрация присъстваха на церемонията...

публикувано на 23.05.23 в 14:04