Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Герои оживяват виртуално в книгата "Чудният нов свят"


Книгата “Чудният нов свят” е едно забележително пътуване с невероятните герои на Чудомир Драгнев, богатите илюстрации на Николай Михайлов и красивата история на Марин Трошанов. В нея са поместени инструкции как да визуализирате добавена реалност чрез QR кодовете, които съпътстват историята. Автор на текста е роденият в Бургас писател, Марин Трошанов, който пише фантастична и детска проза, поезия, сценарии за комикси и популярни статии. Носител е на престижни международни и национални награди за литература. 


"Ние искахме да съчетаем различни форми и видове медия, за да направим нещо привлекателно и за децата, и за възрастните. Проектът е многостранен, а вдъхновението идва от скулпторите на Чудомир Драгнев, който ги изработва от практически непотребен метал, пригоден за скраб. Той прави едни чудесни малки фигури на едни любопитни и доста симпатични същества, които в последствие се превърнаха в герои на тази книга", каза Марин Трошанов. 


Историята ни пренася в изоставената фабрика между Пукнатината, хълмовете и стария кактус пет метални създания, не по-големи от човешка длан, се пробуждат за нов живот. Те черпят енергия от тайнствен Източник - през деня усърдно пазят цветната си градина от набезите на свирепи вредители, пясъчни бури и киселинни дъждове, а нощем сънуват причудливи сънища. Изневиделица се появяват сеещите опустошение и разруха гадини. Ще устои ли Чудният нов свят на тази нова неочаквана опасност?


Марин Трошанов пише фантастична и детска проза, поезия, сценарии за комикси и популярни статии. Носител е на престижни международни и национални награди за литература, сред които Перото (2019 г.) и Константин Константинов (2020, 2022 г.)

Чудомир Драгнев е самоук скулптор и иноватор в сферата на метала. Осъзнавайки важността на рециклирането в наши дни, той дава своя пример чрез произведенията си. Използва нестандартни методи на обучение, с което цели да обогати метала като изкуство.

Николай Михайлов работи от 1998-а като аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Сертифициран инструктор по 3dsMax и V-Ray. Дълбоко вярва в нуждата от по-качествено и адекватно на съвременната ера образование.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят благотворително спектакъла "Жените срещу дон Жуан"

Един своеобразен съдебен процес на "Жените срещу дон Жуан" ще се случи на сцената на ДНА (Военен клуб), съобщават от Театрална школа "Талантино".  Младежката група на "Талантино" представя спектакъл по брилянтния текст на Ерик-Еманюел Шмит ("Хотел между тоя и оня свят"). Ще станем свидетели на опита на няколко отхвърлени от прелъстителя жени да..

публикувано на 28.05.23 в 16:30

Отличиха призьорите на Националния събор „Фолклорен венец Божура“

Призьорите на 31-то издание на Националния събор „Фолклорен венец Божура“ бяха отличени днес. „Това са Огняна Върбанова от Националното училище за изкуства „Добри Христов“ във Варна – Приз „Комня Стоянова“, Нено Петров от Националното училище за фолклорни изкуства  в Котел – Приз „Фолклорен венец Божура“ за най-добър инструменталист,..

публикувано на 28.05.23 в 14:41

Представят филма "Маестро Енио Мориконе"в Бургас

Биографичен филм за Енио Мориконе ще бъде представен в Бургас. Той ще бъде прожектиран в Културния дом на Нефтохимика от 19.30 ч. Лентата от 2021 г. е съвместна продукция на Италия, Белгия, Нидерландия и Япония. Режисьор е Джузепе Торнаторе. Във филма участват Бернардо Бертолучи, Клинт Истуд, Бари Левинсън, Терънс Малик, Брус..

публикувано на 28.05.23 в 14:26
Снимката е илюстративна.

Българо-гръцки събор ще се проведе край ямболското село Голям манастир

Край ямболското село Голям манастир днес ще се проведе традиционният Българо-гръцки събор. Проявата се организира за 14-а година от местната управа и изселници в Гърция, чиито корени са от селата , в близост до Манастирските възвишения.  По традиция съборът се провежда в труднодостъпната местност Църквичката, където преди няколко години с дарения..

публикувано на 28.05.23 в 08:41

Националният събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес

Националният Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес с изпълнения в едноименната местност. След конкурсната програма ще бъдат връчени призовите награди и ще започне гала концертът.  "Винаги сме се радвали на многобройна публика. В местността Божура открихме паметник на Стефан Караджа. В 10.00 ч. започваме в неделя, в 10.30..

публикувано на 28.05.23 в 08:24

Над 140 изпълнители превземат сцената на 31-ия събор "Фолклорен венец Божура"

Рекорден брой изпълнители – над 140 ще вземат участие в 31-овото издание на Националния Странджанско–тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ . Той ще се преведе днес и утре в едноименната местност край Средец.  Младите изпълнители в конкурса ще бъдат разпределени в пет възрастови групи , като най-малките са на 4 години. Според..

обновено на 27.05.23 в 07:33