Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зелен Бургас: сгради с нулево потребление, ток от соларни паркове и биоразградими отпадъциОбществените сгради, които ще се строят в Бургас ще бъдат със спазено изискване за сгради с нулево потребление. Това съобщи зам. кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на среща на бизнеса в Бургас и региона организирана от "Капитал". Край града се изгражда и първата в страната анаеробна инсталация  за преработка на разделно събиране на биоразградими отпадъци. Общината залага и на изграждането собствени соларни мощности. 

В интегрирания план за развитие на града има приоритет, който се нарича „Бургас се адаптира“. Той включва устойчиво управление на урбанизираните климатични ресурси. Идеята е така да се управляват процесите, че това, което се изразходва за определени дейности, да бъде компенсирано с ползи за околната среда, съобщи зам. кметът Весна Балтина: 

"Такава сграда ще е детската болница. Тя ще е с нулево потребление на енергия и собствена система за оползотворяване на отпадъците. Принципите на кръговата икономика ще бъдат залегнали в тази сграда. Този приоритет е зелен дневен ред, който е залегнал в абсолютно всички наши програм и инвестиции в плана за интегрирано развитие на Бургас." 

Продължава изграждането на анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър и е първият подобен в страната, съобщи още Балтина:

"Това е най - голямото текущо предизвикателство пред екипа на Общината. Тази инсталация ще работи на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на това ще се получават компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия. Най-голямото предизвикателство всъщност ще е захранването ѝ с биоразградимите отпадъци, защото това означава да реорганизираме цялото сметосъбиране на общината".

Балтина припомни, че според европейските директиви от 2025-та година биоразградимите отпадъци трябва да бъдат изведени от смесения отпадък и  ако това не бъде изпълнено, общините са застрашени от санкции, а на национално ниво страната от наказателна процедура.

Община Бургас полага усилия и за изграждане на собствени соларни мощности. Има прединвестиционно проучване за старото депо за отпадъци, което е рекултивирано. Изискването е то да се използва след 5 години, като вече е изминала 1,5 г.  Площта му е  120 декара и там плановете са там да бъде изграден голям соларен парк. повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиацоинен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие: „Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните пазари, които..

публикувано на 28.05.23 в 15:36

Българо-турски дамски бизнес форум ще се проведе в Бургас

Българо-турски дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара организира Българо-турски дамски бизнес форум. Той започва от 10:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас. Проявата  ще насърчи срещи на бизнес дами от България и..

обновено на 27.05.23 в 07:25

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите. Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев: „Три морета“ създаде фонд. Този фонд се..

публикувано на 26.05.23 в 16:36

КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 4%

Токът за бита да поскъпне средно с 4%, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до 0,5% от  1-ви юли, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране . Регулаторът публикува за обсъждане доклад, от който става ясно, че се предвижда най-голям скок при тока за бита да има за потребителите на Енерго Про в Североизточна България - с малко над..

публикувано на 26.05.23 в 16:11

Одобриха промени в Кодекса на труда

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”.  Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по..

публикувано на 26.05.23 в 12:09

Градушка унищожи голяма част от насажденията в Чарган

Градушка с големината на лешник е паднала този следобед в ямболското село Чарган. Няма постъпили сигнали за наводнени къщи и щети по сградите.  Унищожени са голяма част от насажденията в зеленчуковите градини и житните блокове.

публикувано на 25.05.23 в 16:52

Служители на НОИ Сливен протестираха час

И в Сливен работещите в НОИ взеха участие в националните протести с искане за увеличаване на заплатите. С плакати „Инфлацията е бич за нашите семейства“ служителите на институцията протестираха мълчаливо в рамките на обявения час.  Ниските заплати водят до ниска мотивация за работа, обяви синдикалният лидер на протестиращите чиновници Илияна Христова...

публикувано на 25.05.23 в 16:16