Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Митко Новков представя Мирела Иванова и Владимир Зарев в Бургас

Литературният критик Митко Новков ще представи Мирела Иванова и Владимир Зарев с цялостното им присъствие на българската литературна сцена и с последните им книги - поетичната „Седем“, номинирана за голямата награда „Европейски поет на свободата“ в Полша, и романа „Объркани в свободата“. Срещата с „разножанровото литературно семейство“ в Бургас, както те самите често се определят, е днес от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Мирела Иванова и Владимир Зарев ще прочетат кратки откъси от книгите си и ще отговорят на въпросите на бургаските приятели на литературата.

Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година. Авторка на девет поетични книги, най-известните сред които са „Самотна игра“, „Памет за подробности“, „Разглобяване на играчките“, „Еклектики“, „Седем“. Издава два сборника с разкази: „Бавно“ и „Всички разкази са за теб“, както и два тома с публицистични текстове. Носител е на национални и международни награди за поезия: Наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа, Националната награда „Христо Г. Данов“, Наградата за литература на София, наградите за поезия „Николай Кънчев“ и „Перото“ за „Седем. Стихотворения (с) биографии“.

Мирела Иванова работи повече от 15 години като главен уредник на къща музей „Иван Вазов“ в София. От 2016 година е драматург в Народния театър „Иван Вазов“, на чиито камерни сцени с голям успех се играят пиесите й „О, ти, която и да си…“ и „Бележките под линия“.


Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Завършил е „Българска филология“ в СУ „Климент Охридски”. Главен редактор е на литературното  списание „Съвременник”. Автор на деветнадесет книги, тринадесет от които са романи, между които националният епос - трилогията „Битието”, „Изходът“ и „Законът“, „Разруха”, „Светове”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката” „Орлов мост”, „Чудовището“, „Объркани в свободата“.

Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания. Романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1 300 000 тираж.

През 2006 г. романът „Разруха” („Verfall”) на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от „Кипенхойер и Вич” и по мнение на „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. „Разруха” бе определен като „романът на промяната в цяла Източна Европа”. У нас по трилогията на Владимир Зарев „Битието“, „Изходът“, „Законът“ е заснет телевизионният сериал „Дървото на живота“.

Романите му са номинирани за престижни европейски отличия: Наградата за европейско разбирателство на Лайпцигския панаир на книгата, Берлинската награда „Берлинер брюке“ През 2008 година получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом „Вила Конкордия“ в Бамберг.

Последният роман на писателя „Объркани в свободата“, излязъл отново в Издателска къща „Хермес“, се радва на голям успех и вече има две издания.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Играят благотворително спектакъла "Жените срещу дон Жуан"

Един своеобразен съдебен процес на "Жените срещу дон Жуан" ще се случи на сцената на ДНА (Военен клуб), съобщават от Театрална школа "Талантино".  Младежката група на "Талантино" представя спектакъл по брилянтния текст на Ерик-Еманюел Шмит ("Хотел между тоя и оня свят"). Ще станем свидетели на опита на няколко отхвърлени от прелъстителя жени да..

публикувано на 28.05.23 в 16:30

Отличиха призьорите на Националния събор „Фолклорен венец Божура“

Призьорите на 31-то издание на Националния събор „Фолклорен венец Божура“ бяха отличени днес. „Това са Огняна Върбанова от Националното училище за изкуства „Добри Христов“ във Варна – Приз „Комня Стоянова“, Нено Петров от Националното училище за фолклорни изкуства  в Котел – Приз „Фолклорен венец Божура“ за най-добър инструменталист,..

публикувано на 28.05.23 в 14:41

Представят филма "Маестро Енио Мориконе"в Бургас

Биографичен филм за Енио Мориконе ще бъде представен в Бургас. Той ще бъде прожектиран в Културния дом на Нефтохимика от 19.30 ч. Лентата от 2021 г. е съвместна продукция на Италия, Белгия, Нидерландия и Япония. Режисьор е Джузепе Торнаторе. Във филма участват Бернардо Бертолучи, Клинт Истуд, Бари Левинсън, Терънс Малик, Брус..

публикувано на 28.05.23 в 14:26
Снимката е илюстративна.

Българо-гръцки събор ще се проведе край ямболското село Голям манастир

Край ямболското село Голям манастир днес ще се проведе традиционният Българо-гръцки събор. Проявата се организира за 14-а година от местната управа и изселници в Гърция, чиито корени са от селата , в близост до Манастирските възвишения.  По традиция съборът се провежда в труднодостъпната местност Църквичката, където преди няколко години с дарения..

публикувано на 28.05.23 в 08:41

Националният събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес

Националният Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес с изпълнения в едноименната местност. След конкурсната програма ще бъдат връчени призовите награди и ще започне гала концертът.  "Винаги сме се радвали на многобройна публика. В местността Божура открихме паметник на Стефан Караджа. В 10.00 ч. започваме в неделя, в 10.30..

публикувано на 28.05.23 в 08:24

Над 140 изпълнители превземат сцената на 31-ия събор "Фолклорен венец Божура"

Рекорден брой изпълнители – над 140 ще вземат участие в 31-овото издание на Националния Странджанско–тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ . Той ще се преведе днес и утре в едноименната местност край Средец.  Младите изпълнители в конкурса ще бъдат разпределени в пет възрастови групи , като най-малките са на 4 години. Според..

обновено на 27.05.23 в 07:33