Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха промени в Кодекса на труда

Снимка: БГНЕС

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”. 

Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по заетостта, както досега. 

От “Възраждане” изразиха опасения за сигурността на личните данни, като се позоваха на критични становища на институции.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минималната заплата става 1077 лв.

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет.  Увеличението е с 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната. По-високият размер на минималната работна заплата ще..

публикувано на 23.10.24 в 14:41

Турция е сред най-предпочитаните дестинации за посрещане на Нова година

Турция е сред най-предпочитаните дестинации за посрещане на Нова година. Въпреки това се отчита ръст на желаещите да празнуват и в Гърция, обясни Евелина Пулева, която е заместник-председател на бургаската регионална туристическа камара. Повечето офертите са за дните от 29 декември до 1 януари. Първи се пада сряда и хората трябва да си вземат..

публикувано на 24.10.24 в 09:15

Топ 5 на дестинациите на Летище Бургас за Лято 2024

Летище Бургас отчита добър сезон. Нивата на трафик не отбелязват съществени разлики с предходното лято. Това стана ясно от отчета, направен пред туристическия бранш в Поморие. По традиция в морската община на среща за анализ и оценка канят и представител на летището. Дестинациите, които оформят Топ 5 за Бургас, за това лято са Прага,Чехия,..

обновено на 22.10.24 в 11:58
Министрите на туризма на България и Черна гора Евтим Милошев и Симонида Кордич.

България и Черна гора договориха старта на директна самолетна линия София - Подгорица

Очаква се откриването на директна самолетна линия между София и Подгорица през пролетта на 2025 г., съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Инициативата е била обсъдена между министрите на туризма на България и Черна гора Евтим Милошев и Симонида Кордич, които са подписали съвместен план за сътрудничесто в туризма.  Планът обхваща периода..

публикувано на 22.10.24 в 09:18

Община Царево губи 600 000 лева от данъци и такси заради плаж "Корал"

Община Царево губи 600 000 лева от данъци и такси, заради промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които засягат плаж за природосъобразен туризъм "Корал" до село Лозенец, съобщават от общината. Въведената 500-метрова зона със забрана за строителство и поставяне на преместваеми обекти постигна няколко цели: направи невъзможно..

публикувано на 21.10.24 в 10:05

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка на селскостопанските животни, обяви заместник-министърът на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край сливенското село Мечкарево. Първата година тя ще се прави само при едрите преживни животни.  Целта е да се..

публикувано на 19.10.24 в 14:44

Повече българи, по-малко чужди туристи са почивали в Поморие

Българите са били основните туристи в Поморие това лято. Те са 60% от всички посетители на курорта. Въпреки добрият сезон, все още туризмът не успява да достигне нивата от 2019 година, отчетоха от общината на среща с местните хора, бранша и институции.  Българските туристи бележат ръст от 13%, но има спад в посещенията на румънци, поляци,..

публикувано на 17.10.24 в 14:56