Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Найденов, ДБ: Няма да пречим на правителство с втория мандат


Не одобрявам формулата на ротационно правителство, но няма да пречим. Това коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, най-подходящо е да бъде съставено експертно правителство по подобие на служебното, но не излъчено от президента, а от парламента. „Без политически представители вътре и то да е ограничен мандат в рамките на 18 месеца, защото това е срокът, в който България може да влезе в Шенген, в Еврозона и още в първите месеци да проведе дълбока съдебна реформа с нужните конституционни промени“, обясни той.

Относно изнесения запис на Радостин Василев от Националния съвет на ПП, в който се споменава договорка за смяна на шефовете на службите, съгласувана с посолствата, Найденов посочи, че досега не е имал такава информация. „Тази пресконференция налива вода в интересите на хората, които по принцип не искат да има работещ парламент, който да проведе съдебна реформа. Чух Радостин Василев да изрече една тежка неистина, да не кажа лъжа. Той казва, че „Да, България“ били за явна коалиция, а не за тайна. Всякакви негови интерпретации не мога приема за чиста монета“, коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов.

Найденов поясни, че е важно да се състави правителство с втория мандат. „Тук целта е, при положение, че постигнем споразумение за подкрепа на съдебната реформа и всички законодателни инициативи. В първите месеци, в които съдебната реформа зацикли, по вина на някои от участниците, например на ГЕРБ, да може нашият премиер да хвърли оставка и това правителство да падне. Това е смисълът да е наш мандат, защото ние държим ключа това правителство да работи или не, а не някой друг“, коментира Найденов.

Според него 9 месеца, какъвто се предвижда да е срокът на ротация, са достатъчно време, за да мине съдебната реформа. Относно коментарите, че в промените има текстове, които са противоконституционни и е възможно да паднат в Конституционния съд, Найденов посочи, че този законопроект е одобрен включително и от Венецианската комисия. „Това означава, че няма абсолютно никаква опасност в него да има противоконституционни текстове“, допълни депутатът.

Преди дни започна изграждането на местна структура на „Продължаваме промяната“ в Бургас със заявка, че на предстоящите местни избори ще излязат със свое предложение за кандидат за кмет. „Това е самостоятелна партия, съвсем различна от нас. Бих казал, че нямаме никаква комуникация с тях. Не е и задължително да имаме такава. Нямаме общи планове за град Бургас, нито дори са коментирани“, поясни Найденов.

Според него, сега е важно да не се допуснат 6-ти поредни парламентарни избори, за да се състави правителство и фокусът да премине към местните избори.  


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Бургас

12 кандидати атакуват кметския стол в Бургас

12 кандидати ще се борят за кмет на Бургас на изборите на 29 октомври, показва справка в Общинската избирателна комисия. Вчера в 17 часа изтече последния срок за регистрация на кандидатурите за градоначалник и общински съветници.  В битката се впускат настоящия кмет Димитър Николов от ГЕРБ СДС, Константин Бачийски от СЕК, независимия кандидат..

публикувано на 27.09.23 в 07:55

Константин Бачийски и Димитър Найденов ще се борят за кмет на Бургас

Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" регистрира обща листа за общински съветници в Бургас, но няма да има общ кандидат за кмет.   Двете формации не постигнаха договореност по двете кандидатури на депутати от коалицията – Константин Бачийски /ПП/ и Димитър Найденов (ДБ). Бачийски се регистрира от името на Средна европейска класа,..

обновено на 26.09.23 в 22:19

Иван Дашев атакува кметския стол в Несебър

Бизнесменът Иван Дашев се кандидатира за кмет на Несебър. Той и екипът му подадоха документи в Общинска избирателна комисия с партията  Български съюз за директна демокрация (БСДД). През последната година Дашев работи с неправителствената организация „Напред Несебър“. Той  повежда и листата с кандидати за общински съветници. От партията..

публикувано на 26.09.23 в 17:07

ПП-ДБ регистрираха обща листа за общински съветници в Бургас

Според предварителната заявка коалиция „„Продължаваме Промяната“ – „Демократична България““  регистрира в ОИК Бургас своята обща листа с кандидати за общински съветници. В нея не фигурират имената на лидерите Константин Бачийски и Димитър Найденов.  Амбицията ни е да получим широка подкрепа от гражданите, каза водачът на листата за общински..

обновено на 26.09.23 в 16:29

Йордан Георгиев ще е кандидат за кмет на "Граждани за Общината"

Йордан Георгиев ще е кандидат за кмет на "Граждани за Общината".  Водач на листата ще е Бенчо Бенчев. На последно място ще е Мартин Пенчев. Листата с общинските съветници съдържа  29 кандидати. Развитие на икономиката, инвестициите, социалната програма и спорта са част от приоритетите на "Граждани за Общината". В листата има хора с различни..

обновено на 26.09.23 в 15:54

ГЕРБ очакват победа на Димитър Николов на първи тур

Победа на първи тур за настоящия кмет Димитър Николов очакват от ГЕРБ. Днес партията регистрира Николов за местния вот. Самият той не присъства. Депутатът Галя Желязкова, придружена от част от кандидатите за общински съветници в листата на партията внесе документите. Тя заяви: "Работим за града, работим, така както сме работили последните 16..

публикувано на 26.09.23 в 15:06

БСП - Бургас с амбиция да постигне и надгради резултата си от миналите местни избори

БСП - Бургас регистрира кандидата си за кмет на община Бургас Станимир Баев и кандидатите за общински съветници в местния парламент за предстоящите избори, както и кандидатите за кметове на населени места. Амбициите ни са да постигнем и дори увеличим резултата си от 2019 година, когато имахме 7 общински съветници, заяви Баев, който е и..

публикувано на 26.09.23 в 14:25