Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шествия от Влахов дол до пет села в Странджа

Снимка: Фейсбук/Илиян Янчев

В Голямото аязмо в местността Влахов дол днес с икони и под съпровода на гайди и тъпани жители на селата Българи, Кости, Кондолово, Граматиково и Сливарово ще осъществят пет шествия. 
"По традиция се събираме в местността Влахов дол. От там тръгват петте лъча. Нестинарите идват от Кости, Бродилово, там ще бъдат и хората от Българи, Граматиково, Сливарово. Опитваме се да продължим традицията и да остане за другите, които ще ни наследят", поясни кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.
Традиционно в последната неделя на месец май преди отбелязването на Св. Св. Константин и Елена по стар стил нестинарите почитат светиите в местността в Странджа.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отбеляза тържествено Деня на независимостта (СНИМКИ И ВИДЕО)

Тържествата в града започнаха с химна на независимостта, написан в Бургас от капелмайстора на 24-ти пехотен Черноморски полк Георги Шагунов малко след като е прочетен Манифестът. Химнът днес беше изпълнен от представителния духов оркестър на Община Бургас. На 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново княз Фердинанд I прочита..

обновено на 22.09.23 в 17:00

Над 800 деца получиха подкрепа по проект „Услуги за ранно детско развитие в община Камено“

8 03 деца е обхванал в рамките на 86 месеца проект „Услуги за ранно детско развитие в община Камено“, свързващ здравния, образователния и социалния елемент в едно цяло, чрез предоставяне на услуги за семейства от уязвими, рискови групи, деца със специални образователни потребности и техните семейства. Проектът се развива успоредно в седем..

публикувано на 22.09.23 в 16:30

С тържествена церемония и Созопол отбеляза Деня на независимостта

Събитието започна с припомняне на исторически факти и моменти, свързани с българската Независимост, след което кметът на община Созопол Тихомир Янакиев поздрави всички, като отбеляза, че само с единство и обединение ще успяваме да градим добро бъдеще за поколенията. "Няма по-добър учител за един народ от историята и живота на предците му...

публикувано на 22.09.23 в 15:36

ИАРА дари над 500 кг риба на зоопарковете в Бургас и Айтос

Служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ Бургас извършиха проверка по вода на язовир „Мандра“, съобщиха от агенцията. В хода на проверката бяха открити и извадени от водата 4500 м хрилни мрежи, поставени в работно положение, с улов в тях на риба от вида: сребриста каракуда (100 кг), платика (100 кг), бяла риба (30 кг), сом (80 кг) и шаран (15..

публикувано на 22.09.23 в 15:20

Несебърското училище "Любен Каравелов" дари над 2 хиляди лева за пострадалите от наводнението в Царево

Учениците, учителите и родителите от СУ"Любен Каравелов "-гр.Несебър проявиха съпричастност и събраха средства в подкрепа към пострадалите  хора от община Царево.    "Събрана е сумата от  2557,10 лв., а малките ученици по време на откриването на учебната година развяха българското знаме в знак на морална подкрепа към пострадалите хора. Всичко..

публикувано на 22.09.23 в 14:45

Ямбол и Сливен честваха Деня на независимостта

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан в Ямбол. В празничната церемония участие взеха и представителни военни части от Ямболския гарнизон.  Стотици жители на Ямбол почетоха деня на Независимостта в центъра на града:  " Лично аз не се чувствам нито независим, нито имам усещането, че като народ сме независими. Може би трябва още много..

публикувано на 22.09.23 в 14:26
Ива Миткова-Ангелова

Ива Миткова: В Манифеста се подчертава важността на народа

Навършват се 115 години от историческата дата 22 септември 1908 година, обявяването на независимостта на България.  Какво трябва да помним за днешния празник като българи? Това попитахме Ива Миткова–Ангелова, преподавател по история в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас: „Този ден е изключително важен, защото..

публикувано на 22.09.23 в 14:25