Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

| обновено на 30.05.23 в 11:49


Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие:

„Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните пазари, които бяха през миналата година-Топ 5-Полша, Великобритния, Чехия, Германия, Израел, тази година отново ще запазят по същия начин класирането си по брой пътници.“

С откриването на нови линии до Бургас се очакват повече туристи по Черноморието от Дъблин и Рига, добави Барзов.

Пряката самолетна линия между Бургас и Гданск да стане целогодишна. По идеята работи общината. Това стана ясно след като местният парламент одобри предложение на кмета Димитър Николов за подписването на споразумение за сътрудничество между Общините Бургас и Гданск. А в средата на юни полска делегация ще гостува в морския град. Директните полети между Летище Бургас и полските дестинации допринасят за 30 % от пътникопотока на летището. 

Община Бургас води разговори с най-голямата авиокомпания в Европа, съобщи кметът Димитър Николов:

"Те предлагат да увеличат сезонността на полетите до 31 декември с още два месеца. Второ предложение-заедно с тях да се избере едно европейско летище за целогодишен полет срещу подпомагане от нашия фонд за стимулиране на полетите с половин милион евро. Такова решение ние не можем да вземем-трябва да го направим в партньорство с останалите 3 общини, с които сме в съдружие в т.нар. Бургаски залив-сдружение за насърчаване на полетите. В момента очакваме предложение от втория оператор. Обещаха в рамките на 15 дни заедно в "Фрапорт" да реализираме този разговор."

Всичко, което е налично като оферти, ще бъде предоставено на Общинския съвет, за да вземе местният парламент окончателното решение, поясни Николов.  


Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Малко количество, но по-високо качество се очаква да е реколтата от грозде в община Сунгурларе

По-лоша реколта очаква лозаро-винарският бранш тази година в района на сунгурларското село Славянци. Една от причините е градушката през юни месец. Пораженията все още се забелязват, коментира Антон Христов, инженер –технолог, който работи в района. „Всичко вървеше добре докато не премина това природно бедствие. Моето лично мнение е, че около 50..

обновено на 26.09.23 в 09:11

С помощта на проекти, историята на Русокастро дава бъдеще на цялата община Камено

С акцент към славната история на крепостта Русокастро, но с обхват на всички забележителности в района, предстои община Камено да реализира идеята си за цялостен туристически продукт за българи и чужденци, осигурявайки качествена и комплексна услуга за гости и местни жители. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на дейностите по..

публикувано на 25.09.23 в 16:32

Министерството на туризма с Програма за финансиране на черноморските общини

Министерството на туризма отвори за кандидатстване процедура по "Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България", съобщи пред журналисти министърът на туризма Зарица Динкова. Тя допълни, че за първи път се прилага инструмент за партньорство с бизнеса, общините, туроператорите и летищата..

публикувано на 25.09.23 в 15:03

Кметът Тихомир Янакиев: Подготвяме промяна за Амфитеатъра в Созопол

Подготвя се ремонт на Амфитеатъра в Созопол. Общината кандидатства по проект с партньорска община от Турция. Предвидените дейности са за близо половин милион евро, съобщи кметът Тихомир Янакиев: "Нашата част от проекта включва един хубав ремонт на амфитеатралното пространство в Стария град, където ще бъдат направени нови съблекални,..

обновено на 25.09.23 в 13:12

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най - големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

публикувано на 25.09.23 в 12:39

"Лукойл Нефтохим": Предсрочният отказ от руски нефт заплашва стабилността на работата ни

В позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" по повод приетото в парламента на  първо четене решение за спиране на вноса на руски суров петрол се казва, че "предсрочният отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите  и създава рискове на пазара на горива в страната". НС: България спира вноса на руски..

публикувано на 22.09.23 в 09:15

Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас

Предложението за разсрочване на задълженията на дружеството – концесионер на паркинга под площад „Св. Св. Кирил и Методий“ отново ще бъде гласувано от Общинският съвет на предстоящата сесия. На предходната, докладната записка предизвика дебат и беше оттеглена. Според документа, към момента дължимата сума на дружеството е в размер на 491 407,48..

публикувано на 20.09.23 в 17:11