Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас се сближава с полския Гданск

Снимка: Michał Słupczewski

Бургаските съветници одобриха предложението за подписването на споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Община Гданск. Целта е задълбочаване на взаимоотношенията и обмяна на опит в сферата на икономиката, културата и образованието.

От Община Бургас информират, че между двата града съществуват множество прилики и потенциал за партньорство. През лятото те са свързани от пряка самолетна линия. Кметът Николов ще работи за превръщането й в целогодишна.

Бургас вече е популярна курортна дестинация за жителите на Република Полша и в частност град Гданск. Директните полети между Летище Бургас и полските дестинации допринасят за 30 % от пътникопотока на летището.

Гданск е важно пристанище на Балтийско море и партньорството между градовете би разкрило нови възможности в секторите на синята икономика, като осъществяване на съвместни проекти по Европейски програми за сътрудничество.

На 12 юни Бургас ще бъде посетен от полска делегация с представители на Община Гданск, културния и образователен сектор в града, както и представители на бизнеса, които желаят да установят по-тесни връзки с нашия град.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.