Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Киров с първа изложба в Бургас

Владимир Киров ще подреди изложба живопис в бургаската галерия ,,Неси". Откриването е на 31 май, от 17 до 19 часа.

Малко художници могат да се похвалят с толкова богата творческа биография. Първите стъпки на Владимир Киров към художественото развитие са в периода 1969 – 1974 година, когато учи в Художествената гимназия в град Казанлък. Оттам-нататък пътят му е нагоре. Освен че се изгражда като художник, той предприема следване във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Живопис”. Това се случва между 1976 и 1981 г. Не след дълго започва да показва своите картини по различни конкурси и изложби. До този момент Владимир Киров участва в 48 национални изложби – София, Шумен, Русе, Сливен, Разград, Кюстендил, Перник, Видин, Велико Търново, Габрово и др. Забележителното е, че само в рамките на ’84 – ’90-та година, тези участия на национално ниво са 28. През 1987 – 1988 година, Киров специализира “Живопис” в Санкт Петербург.

Сред наградите, които притежава, се нареждат отличия както от страната, така и от чужбина, където успява да впечатли и международни журита.
Купата на град Мужeн от международния конкурс за визуални изкуства, Франция 1992 г.
Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуство в Торонто, Канада 1990 г.
Първа награда за графика на национална изложба в София, 1988г.
Почетна грамота от шестата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто 1991.
Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис – Daler Rowney, Англия 2002 г.
Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства – Русе 2011 г.
Наградата “Ловешки Меч” 2012 в раздел “Изобразителни изкуства на община гр. Ловеч.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29