Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години от гибелта на летците Бончев и Рахов, спасили село Загорци (ВИДЕО)

Посмъртно по инициатива на кмета Иван Жабов ги обявиха за почетни граждани на Средец

| обновено на 02.06.23 в 16:50


В деня, в който отдаваме почит на героите на България, в малкото село Загорци сведоха глави пред подвига на двама летци. На 2 юни през 1983 година самолета на Михаил Бончев и Иван Рахов се разбива при тренировъчен полет край селото. Двамата лейтенанти губят живота си, но спасяват жителите му. 


Признателни жители на Загорци, колеги летци на Михаил Бончев и Иван Рахов, както и техни роднини роднини поднесоха венци и цветя пред паметника на лобното им място. Отслужена бе и заупокойна молитва. Събитията припомни Сергей Стоилов от община Средец:

"Преди 40 години на 2 юни в небето над село Загорци се разиграва една голяма трагедия-загиват двама военни пилоти, носители на високото звание военен пилот първи клас старши лейтенантите Михаил Илиев Бончев, командир на звено в Първа изтребителна ескадрила, инструктор и Иван Николов Рахов, старши пилот в същото звено, обучаем. Летците изпълняват сложно задание. Допусната е грешка и самолетът попада в истинско сложно положение. Изходът в такива случаи е само един-катапултиране. Пилотите за части от секундата виждат, че това не може да се изпълни, защото са над населено място-село Загорци. Падането на самолета в селото би предизвикало страшна трагедия и гибелта на много хора."


Летците извеждат самолета извън селото и намират своята гибел, загивайки като герои. В момента на катастрофата в селото е имало между 400 и 500 души, гости от Бургас, Средец, Ямбол и Карнобат, които са отбелязвали празника на Загорци-2 юни.  


Подполковник Михаил Костов е заместващ командир на ескадрилата по време на фаталния инцидент. Той е и сред първите на мястото на катастрофата. Казва, че няма ден, в който да не се спомня за колегите си:

"Пред очите ми е-аз съм във въздуха да ги търся-започнах от нос Емине насам-това са около 3-4 минути. Казаха ми-търси на полосата на Загорци, те бяха долу. Всичко видях-самолета, пожарната, народ. На Мишо парашута беше излязъл, ама в чохъла. Той трябва да се махне, за да се разтвори парашутът. Пет секунди не са им стигнали. Ако бяха катапултирали в края на селото, щяха да са живи." 


Синът на Михаил Бончев днес бе довел двете си деца. Само на 7 години е, когато научава тежката вест, че баща му е загинал:

"Това исках да им разкажа. За първи път ги водя и аз отдавна не съм идвал. Благодаря на село Загорци и Община Средец за поддръжката на самия паметник. Това е голяма работа, защото той е откъснат от селото. Паметта е жива!"

По предложение на кмета Иван Жабов на двамата бе присъдено посмъртно званието почетен гражданин на Средец. Той заяви:

"За мен това е един урок по доблест и патриотизъм. С това показваме, че сме научили урока от това, което са показали преди 40 години двамата летци. Ако те не бяха отдали живота си, нямаше да го има това село. Длъжни сме да помним всички герои на България-за мен те са герои!"


Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от 24.04.2024 г. до 10.05.2024 г. за  североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“...

публикувано на 23.04.24 в 16:31

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Николов да се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество...

публикувано на 23.04.24 в 13:39

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше заведение, което фондацията иска да стопанисва за срок от 10 години. То се намира до Летния театър с площ..

публикувано на 23.04.24 в 13:08