Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

Д-р Диян Господинов


Инфарктът на миокардата се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания.

Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов:

“Има много рискови фактори, които зависят от нас. Като високото кръвно налягане, тютюнопушене, прием на алкохол, надмормено тегло, затлъстяване. Всеки от нас вижда как подрастващото поколение приема алкохол, пуши, въпреки мащабните кампании против тютюнопушенето. Виждате заседналия начин на живот, който води, ниска двигателна активност“, каза лекарят.

Времето за възстановяване след инфаркт е индивидуално за всеки човек, посочи д-р Господинов:

„Добре е, след втората седмица, да бъде направен стрес-тест. Провежда се на пътека или велоергометър, при който пациентите са мониторирани. Следим основни показатели като сатурация, кръвно налягане, ЕКГ запис и пациентите стъпаловидно ги натоварваме. Тестът се прекратява в момента, в който пациентът изяви симптоматика, не може да продължи натоварването или отчетем някаква промяна в показателите, който следим“, поясни кардиологът.

Така виждаме какво натоварване той може да понесе и в нормалния си живот и определяме дейности, които може или не може да извършва, добави лекарят. Ако всичко е нормално, пациентите могат да се върнат към стария си начин на живот, дори и да спортуват. Д-р Диян Господинов посочи, че в първите шест месеца връзката между лекар и пациент не трябва да прекъсва.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи в Бургас

Мобилен здравен пункт ще работи в Бургас, където специалисти от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. Това ще се случи на  28..

публикувано на 21.09.23 в 14:45

Военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена до две години

До две години военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена и оборудвана със съвременна медицинска техника. Това обяви началникът на ВМА-София генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. Официалната церемония по случай 100 години от създаването на здравното заведение и откриването на реновираното инфекциозно отделение се проведе снощи. Годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:18

Здравната комисия в НС приема сигнали за липсващи лекарства

От днес в парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го..

публикувано на 20.09.23 в 11:06

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки. В 10 - километровата зона..

публикувано на 19.09.23 в 15:33

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през месец октомври, съобщават от лечебното заведение. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на 20-годишнината на центъра. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни..

публикувано на 19.09.23 в 08:59

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Горно Ябълково, община Средец

Констатирано е огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) . Заболяването е установено в животновъден обект с около 220 овце.  Миналата седмица, животновъдът е сигнализирал за съмнение за заболяване при отглежданите от него..

публикувано на 18.09.23 в 13:58

Откриха Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

В деня, в който църквата почита Светите Вяра, Надежда и Любов, бе открита Националната онкологична болница "Дева Мария" в бургаския квартал Ветрен.   Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов бе сред гостите на събитието, което к метът Димитър Николов определи като историческо: "Освен огромната инвестиция в оборудване,..

публикувано на 17.09.23 в 20:50