Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

Д-р Диян Господинов


Инфарктът на миокардата се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания.

Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов:

“Има много рискови фактори, които зависят от нас. Като високото кръвно налягане, тютюнопушене, прием на алкохол, надмормено тегло, затлъстяване. Всеки от нас вижда как подрастващото поколение приема алкохол, пуши, въпреки мащабните кампании против тютюнопушенето. Виждате заседналия начин на живот, който води, ниска двигателна активност“, каза лекарят.

Времето за възстановяване след инфаркт е индивидуално за всеки човек, посочи д-р Господинов:

„Добре е, след втората седмица, да бъде направен стрес-тест. Провежда се на пътека или велоергометър, при който пациентите са мониторирани. Следим основни показатели като сатурация, кръвно налягане, ЕКГ запис и пациентите стъпаловидно ги натоварваме. Тестът се прекратява в момента, в който пациентът изяви симптоматика, не може да продължи натоварването или отчетем някаква промяна в показателите, който следим“, поясни кардиологът.

Така виждаме какво натоварване той може да понесе и в нормалния си живот и определяме дейности, които може или не може да извършва, добави лекарят. Ако всичко е нормално, пациентите могат да се върнат към стария си начин на живот, дори и да спортуват. Д-р Диян Господинов посочи, че в първите шест месеца връзката между лекар и пациент не трябва да прекъсва.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21

Пилотно в Бургас: Телемедицина в действие /ВИДЕО/

Около 2000 потребители на осем социални услуги в Бургас могат да се консултират със специалисти чрез станция за телемедицина. Това може да става от домовете им чрез таблети и видеовръзка с лекар. Инициативата е на общината и действа пилотно в морския град. „Здравейте, аз съм д-р Стамен Пишев от ДКЦ 1 и днес ще ви консултирам, може да..

обновено на 18.04.24 в 15:25

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54