Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миди на тенекия ще опитат посетителите на остров Света Анастасия днес

| обновено на 10.06.23 в 07:10

Миди на тенекия ще опитат посетителите на остров Света Анастасия днес. Събитието е част от Мидения уикенд, който организира Община Бургас. С него се слага началото на активния сезон за туристическата дестинация, обясни управителят на острова Павлин Димитров:

"В зоната на ресторанта на острова, нашият готвач ще приготви и миди по бургаски т.е. обичаните миди с ориз. Това ще стане в голям съд пред всички, като кулинарно шоу за гостите ще е .

Ще има и допълнителни курсове до Острова. В 10 сутринта той вече е пълен. В 10:30 часа ще тръгне още един, в 13:00,15:00 и 17:00 часа."

В съботния ден ще се състои и сватба на Острова, за пръв път ритуалът ще води Павлин Димитров, който официално  е оторизиран от кмета Димитър Николов.



Класическия вкус на мидите предпочита и Стоян Димитров, председател на СНЦ"Приятели на морето". И тази година сдружението се включва в уикенда с вадене на миди и с почистване на морското дъно. Очакват се 20 души да участват в еко акцията. Освен бургазлии, ще се гмурнат и хора от София, Пловдив и Варна, обясни Димитров. Според него морето около Острова е по-чисто, отколкото територията около Моста.Това показват инициативите на  "Приятели на морето", чиито членове три пъти в годината чистят и на двете места:

"Благодарение на нашите усилия отпадъците стават все по-малко, но винаги ги има. Затова не е излишна една такава инициатива."

Димитров обясни, че като цяло отпадъците, които намират са по-малко спрямо предходни години. Идеята за чистенето е още от 2015 година, подчерта той, и е на Диян Георгиев. Освен бутилки, чашки от кафе и други предмети от пластмаса, хората са намирали пистолет, колело, гуми и други странни предмети.

Днес професионалният фотограф Алия Казанджиева ще очаква всички желаещи да запечатат своето приключение на любимата дестинация. Освен заснемане с фотографска техника от най-висок клас, в услугата е включено и преобразяване в ролята на пирати с нови, оригинални костюми. Атракцията е подходяща както за деца, така и за възрастни с приключенски дух, които искат да се потопят в атмосферата на острова и да усетят неговата магия.

Туристите ще могат да получат своите готови кадри, докато са още на остров Света Анастасия, в рамките на своя престой от 2 часа. Кадрите се печатат на място на фотографски принтер, на висококачествена фотографска хартия.

Днес на острова ще се проведе и инициативата "Чистото Черно море“, в която ще се включат водолазите от клуб "Приятели на морето" – Бургас“ В този ден се открива и плажното барче, а за доброто настроение на гостите ще се погрижат Николай и Илиян - акустично! И тъй като този ден е част от Мидения уикенд, гостите на Света Анастасия ще могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия - една от запазените марки на Острова.



По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55