Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

| обновено на 09.06.23 в 14:35
Снимка: Мариян Иванов

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова.

Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му, констатирана в началото на декември, вече има избрана фирма-изпълнител, която да започне аварийния ремонт.

По думите на областния управител Мария Нейкова, това няма да бъде усетено от населението и туристите:

„В момента обсъдихме вариант два дни в седмицата да се спира водата, но не два последователни дни. От една страна това да доведе до ефективност на работата на фирмата – изпълнител, в същото време да не доведе до нарушаване на водоподаването“, коментира тя.

На този етап филтрите могат да подават пречистена вода към общините, зависи какво количество ще трябва за лятото, поясни от Тодор Кръстев ВиК-Бургас. Около 800 л/сек е потреблението през лятото, но в момента Созопол, Каваци и Черноморец са изключени от системата и се захранват от яз. Камчия, поясни и добави.

„Тези населени места, които имат водоеми, по този начин, по който се спира водата, не би трябвало да усетят спирането на водата. Тези населени места, които нямат водоеми, съответно – ще усетят“, каза Кръстев.

Предстои изграждането и на ново съоръжение, което трябва да е готово до началото на следващото лято.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в село Мамарчево ще се проведе тази събота

Народни борби, пъстри концерти, огнено шоу, нестинарски танци и заря са част от програмата на традиционния празник на село Мамарчево на 23 септември.  По стародавен обичай, местният събор се е провеждал винаги в съботата преди гроздобер. Тогава по стар стил се отбелязва и рождество Богородично, чието име носи църквата.  Народните борби ще се проведат..

публикувано на 21.09.23 в 16:37

Два нови социални центъра отвориха врати в Сливен

За първи път в Сливен бяха открити Център за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на домашно насилие. И двата центъра ще работят с капацитет до 20 души. Центровете са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност близо два млн. лв.  Битовите условията в центровете са съобразени със съвременните..

публикувано на 21.09.23 в 16:32

Безплатно ще е паркирането на синя и зелена зона утре

Паркирането в синята и зелената зона в Бургас в празничния 22 септември, ще бъде безплатно. Това съобщават от общината. Препоръката към водачите е да спазват правилата за паркиране, за да не се създават трудности в придвижването на автомобили и пешеходци.

публикувано на 21.09.23 в 16:11

Бургас кандидатства с проект за 300 000 лева за реставрация на къщата на Шагунов

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина общината да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в града. Средствата трябва да се отпуснат по годишната сесия за финансиране на проекти по недвижими културни ценности за 2023 г. и 2024 г., обявена от..

публикувано на 21.09.23 в 15:15

Разсрочиха задълженията на концесионера на паркинга на "Кирил и Методий"

Общинските съветници в Бургас гласуваха разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий". Те са на стойност близо половин милион лева и са натрупани през последните 4 години.  Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас Докладната записка..

публикувано на 21.09.23 в 12:09

РЗИ: Има отклонения в стойностите на питейната вода на Резово, Китен, Синеморец

Завишени стойности на манган, желязо и колиформи показват последните проби на РЗИ Бургас на питейната вода в няколко населени места по Южното крайбрежие.  В село Резово "манганът" е 85 μg/l , а в Китен - 448 μg/l, при норма 50 μg/l. При показателят "желязо" пробите са показали завишаване в с. Резово от 697 μg/l и в с. Синеморец - 230 μg/l, при норма..

публикувано на 21.09.23 в 11:50

РЗИ: Водата в Царево и Ахтопол е годна за пиене

Питейна и годна за употреба е водата в град Царево, Ахтопол, както и в селата Лозенец и Варвара . Това информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас.  В останалите населени места на общината, водата остава негодна за пиене и употреба.

публикувано на 21.09.23 в 10:59