Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан II ранг Николай Данаилов:

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

9
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на "Златната книга на Несебър".


В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Цялата експедиция продължи около 4 месеца. Български химн, изсвирен от аржентинци, спасяване на учени и опасно преминаване през пролив са само част от историите на капитана. Според него с придобиването на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ България надскача своите предели. "Осигурява първо научните изследвания на нашите полярници за години напред и второ - възможността от това България да транспортира и да осигури логистична подкрепа за изграждането на бъдеща научна лаборатория, да отвори кръгозора на нашите учени и с това да спомогне те да излязат извън остров Ливингстън и да продължат да обикалят из други острови. Допълнително в лицето на проф. Пимпирев и неговите последователи, смея да твърдя, че България успя да стане една независима държава и да застане редом с други нации антарктически, с които смело да взима решения по това дали да се допускат други държави на континента или не", обясни той. 

По време на експедицията българският екип успява да помогне и да съдейства на испанската полярна база. "Бедстваха близо 15 учени - испанци, канадци и французи. Бяха на съседен залив и бяха блокирани първо поради лошото време и второ поради това, че една от техните лодки беше извън строя. Наложи се да вземем бързо решение и в рамките на 4 часа успяхме да стигнем до точката на бедствие и да ги евакуираме от мястото, където бяха стояли повече от 11 часа. Бяха премръзнали, наобикаляха ги леопардови тюлени и явно вече са имали готовност да бъдат изконсумирани", разказа капитанът. Българите успяват да евакуират и друг испанец. "Испанците се оказаха доста екстремни личности. За да провеждат някакви научни изследвания оставяха по един учен, който живееше там повече от месец и половина само на консерви и на една палатка. В един момент, когато трябваше да го евакуираме този човек беше като Робинзон Крузо - с огромна брада. Евакуирахме го, защото бяха доста лоши условията. Това се случи, тъй като испанският кораб излезе извън строя и трябваше да поемем и неговите задачи в остров Ливингстън", разказа той.  

По време на експедицията са положени бетонните основи на бъдещата българска научна лаборатория на Антарктида. "Предстои транспортирането на материалите за самата постройка. Това ще допринесе за изграждането на новия лабораторен блок, който е от три лъча и е едно от най-модерните съоръжения на континента. Най-хубавото е, че учените там ще имат отделни лабораторни постове за работа", поясни той.

Поемането на първата глътка въздух на Антарктида беше най-вълнуващия момент, посочи капитан II ранг Николай Данаилов. "Да усетиш самата чистота на средата, която те заобикаля. Невероятната тишина и спокойствие. Този континент е жив и диша постоянно. Човек там изпитва една любовна самота, която не може да бъде описана в никакъв роман. Това беше един от моментите, които ме грабнаха, а другият - заставането на Морска гара Варна, когато ме посрещнаха моите близки", разказа той.

Очаква се следващата научно-изследователска експедиция до Антарктида да започне през началото на ноември. Предвижда се чрез кораба, да бъдат стоварени там над 100 тона материали за бъдещата българска лаборатория.  

Капитанът подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на "Златната книга на Несебър".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18