Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради шума от войната в Украйна ли има смъртност сред делфините?

Снимка: Ройтерс

14 мъртви делфини са открити по Северното Черноморие от началото на годината досега. Девет от случаите са в област Варна, а 5 в област Добрич, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.

В публикации в социалните мрежи се твърди, че шумовото замърсяване от войната в Украйна е сред основните причини за смъртността сред делфините. 


Твърдение: Шумовото замърсяване от войната в Украйна е сред основните причини за смъртността сред делфините

"И тази година откриваме както мъртви, така и живи делфини, изхвърлени на брега" – каза Димитър Попов - ръководител на проекта за опазване на китоподобните в България към "Зелени Балкани".

Сигналите идват не само от България, но и от други черноморски държави - Румъния, Турция, Украйна, Русия. Случващото се обяснява с акустична травма от шумовото замърсяване заради войната в Украйна в северните части на Черно море, изместване на популациите на черноморските видове на юг, което води до стрес и изтощаване на прогонените животни, отслабване на имунната система, пренаселване на приемните територии и последващи вирусни и бактериални епидемии. 

"Всички тези военноморски съдове имат постоянни работещи сонари, което води до шумово замърсяване на морската вода и до объркване на китоподобните, т.нар. акустична травма – временно загуба на слуха или объркване на техния ехолокаторен орган, чрез който те се ориентират.

Другата хипотеза е епидемия, която води до повишена смъртност. Всички тези китоподобни са напуснали района си и са се изтеглили на юг, което води до по-висока плътност и по-лесно предаване на болести. "Но за да се потвърди това, трябва да се направят щателни изследвания", обясни Димитър Попов. В България не могат да се правят, но в Западна Европа е възможно да се установи дали има акустична травма във вътрешното ухо, уточни Димитър Попов. 

Все още не може да се каже със сигурност каква е причината на смъртта на делфините и дали тя има връзка с шумовото замърсяване от войната в Украйна, каза за Радио Варна Санял Кръстева, главен експерт в дирекция "Дейности по превенция" в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Според нея "сред най-честите причини са смъртността на китоподобните са паразитните болести, вирусни инфекции, зашеметяване от плавателни съдове и заплитане в рибарски мрежи. Това са причините, които сме констатирали през последните години. Предстои да уточним от какво е причинена смъртта на делфините през тази година и дали войната в Украйна наистина оказва влияние върху тяхната популацията. Това е тема, която си струва да бъде разгледана".  

Шумовото замърсяване от военни действия и учения могат да са една от причините за смъртност при китоподобните, коментира Константин Михайлов, ръководител на сектор "Ихтиология" във Варненския институт по рибни ресурси. 

Произвеждането на различни залпове и сонарите на подводниците предизвикват звукови ефекти, които могат да поразят ехолокационната дейност на делфините, както и да доведат до разкъсване на вътрешни органи, допълни Михайлов.

Техническият университет във Варна разполага с лаборатория по хидроакустика. Една от основните задачи на учените е да установят причините за смъртността при делфините. Христо Живомиров, който е част от екипа на лабораторията, съобщи, че изследванията, които са направили до момента, недвусмислено показват, че шумовото замърсяване е една от причините за смъртността при китоподобните. 

Заключение

Твърдението, че шумово замърсяване от войната в Украйна е причина за смъртта на делфини в Черно море, е ВЯРНО. Военните действия са един от факторите, които водят до измирането на тези бозайници. Другите причини са отслабване на имунната система, бактериални инфекции и задушаване след заплитане в рибарски мрежи, посочиха експерти в сферата пред Радио Варна. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен дари 160 хил лв за ремонт на НЧ "Зора-1860"

Първото читалище в Сливен „Зора-1860“ ще получи дарение от 160 хиляди лева от община Сливен за ремонт на театралната зала. Днес местния парламент даде съгласие дарението да бъде извършено.  От близо 40 години ремонт на залата на най-старата културна институция в града не е правен, а седалките не са подменяни от близо 60 години, стана ясно по време..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Снимката е илюстративна.

Над 2 300 000 лева са задълженията към ВиК - Ямбол

Над 2 300 000 лева са задълженията към държавното дружество ВиК в Ямбол. Периодично се правят акции за принудително спиране на водата към некоректни абонати с неплатени високи сметки за използвана питейна вода. Над 2 млн. лева са задълженията на битовите абонати, уточни управителят на ВиК –Ямбол Христина Микуцева и добави, че от началото на годината до..

публикувано на 27.06.24 в 16:51

Ясни са одобрените за предоставяне на еко уреди по програма LIFE

Готово е класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, информират от Община Бургас. Проектът се провежда в рамките на четвъртия прием на документи по програма LIFE.  Приемът на заявления за участие в основната фаза на Интегрирания проект продължи от..

публикувано на 27.06.24 в 14:49
Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Какво се случва при скок от моста в морето: шок, гръбначна травма и кома

Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома: това може да се случи с организма на човек, който се хвърля отвисоко в морето, каза старши спасителят на бургаския Северен плаж Петър Русев в интервю за БНР Бургас, след като вчера при скок от моста загина млад мъж . Това беше вторият такъв случай само в рамките на седмицата. „При скок в първия..

публикувано на 27.06.24 в 13:40

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50