Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дайвинг фестът край Ахтопол започна

До неделя Ахтопол е домакин на 14-тото поред издание на Дайвинг фест.  Преди началото му традиционно се провежда и екоакцията по почистване на залива край Ахтопол от отпадъци. Инициатори са сдружението „Приятели на морето – Бургас“ и единственото водолазно училище в Бургас „Синхрон“. В събота се очакват над 300 участници, каза за БНР Бургас Стоян Димитров от организаторите:


„Първият „Дайвинг фест“ беше през 2010 година. Основната ни идея беше да се популяризира водолазният спорт сред хората, които биха желали да го практикуват и тези, които го правят.  Първата година беше само два дни - петък и събота. Имаше огромен интерес и вече е от четвъртък до недела. От 6 години го правим в Ахтопол, предходните години бяхме в Китен. 

Всяка сутрин имаме гмуркане и за сертифицирани водолази, както и за водолази без каквито и да било сертификати. Под наблюдението на  инструктор и с негово съдействие, ако никога не е влизал във водата може да провери дали този спорт е за него. 

Традиционно в четвъртък почистваме залива от боклуци, изхвърлени от недобросъвестни хора.

В четвъртък и петък имаме лектори - професионални водолази или учени. В четвъртък лекция ни изнесе Атанас Орачев, който ни запозна с потъналите кораби по Странджанското крайбрежие. Тази вечер гости ще ни бъдат Крум Бъчваров и Драгомир Гърбов - известни подводни археолози.  Единият е преподавател в САЩ, другият в Австралия, но в момента са тук. 

В събота е ден за подводна фотография. Снима се по предварително зададени теми, в началото на фестивала. Оценяването е много демократично. 
Има конкурс и за най-вкусна рибена чорба, който е също в събота вечерта.

В неделя е кулминацията на Дайвинг феста. Търсят се съкровища на морското дъно, който намери съответния предмет получава и интересна награда. 
Има и конкурс за дай-голяма уловена риба. 

В неделя ще бъдат връчени наградите във всички категории на фотоконкурса“,  допълни Стоян Димитров.

Съботният ден е посветен на подводната фотография. Програмата включва:
08:30 Сутрешно кафе
09:00 Ден за подводна фотография
09:00 Подводна разходка - Гмуркане за начинаещи с инструктор и осигурена екипировка 
09:30 За харпунистите „Най-голяма отстреляна риба“. 
15:00 Краен срок за предаване на снимки
16:00 Предаване на бутилките за пълнене
17:00 Предаване и теглене на уловените риби
18:00 Изложба и оценяване на снимки
19:00 Конкурс за рибена чорба – Златния Черпак
20:00 Весела част в къмпинга с участието на рок група.
Неделният ден е за „Търсене на съкровища“:
08:30 Сутрешно кафе
09:00 Отпътуване към мястото за търсене на съкровища
09:00 Подводна разходка - Гмуркане за начинаещи с инструктор и осигурена екипировка 
14:00 Награждаване на всички победители от провелите се конкурси
15:00 Закриване на Фестивала
Чуйте повече в разговора на Свобода Атанасова със Стоян Димитров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08