Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружения внесоха жалба срещу Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

| обновено на 03.07.23 в 08:16


Жалба срещу Наредбата за преместваемите обекти в Бургас внесоха в съда две сдружения. Това са „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които Общинският съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година. Част от тях са свързани с промяна на метода на отдаване на тези обекти. До този момент това ставаше на принципа „първи по време, първи по право“, а сега се предвижда това да се случва след търг. Подобни промени бяха гласувани и преди от Общинския съвет, но след поредица от дела, заведени от сдруженията, те паднаха в съда. 

"Оспорваме основната разпоредба за търг и конкурс, която е абсолютно незаконна и е в нарушение на няколко закона. Има едни срокове, които те са заложили в обявленията и в изработването на годишните схеми, които не съответстват също на закона. Комисията дава становище, само че тя дори е отменена от съда. Лично ние я отменихме с колегите от Сдружението по наша жалба, което впоследствие и ВАС потвърди. Самото заседаване на тази комисия е нелегитимно по смисъла на тези решения", коментира Николай Димитров, председател на Управителния съвет на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“.

Той допълни, че нито едно предложение от бранша не е било възприето от общинските съветници през последните 15 години. 

Общинският съветник юристът Иво Баев посочи, че Наредбата е законосъобразна и подобни методи са одобрени и в други общини в страната. Той допълни, че ще коментира жалбата, след като се запознае с нея.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54

Царево предлага фестивали, плажове и планинска прохлада

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа.  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни морска общини в разгара на лятото. Покрай подранилите жеги сезонът в тази част на Южното ни Черноморие..

публикувано на 15.07.24 в 09:20