Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат кръгово кръстовище към Кошарица за 360 000 лв

АПИ: Временното поставяне на светофар за лятото не е решение

Снимка: Община Несебър

В най-кратък срок ще започне изграждане на кръгово кръстовище при разклона за село Кошарица на пътя Варна-Бургас, съобщиха за БНР Бургас от Агенция „Пътна инфраструктура“. Местната власт иска съоръжението, предвид натовареното и рисково движение в района, но се опасява, че изграждането му може да започне в разгара на летния сезон. Кметът на Кошарица Валентин Станчев коментира:

„Проектирането е важно, защото е затруднено движението. Натоварено е, има много пешеходци, туристи от Слънчев бряг, които пресичат главния път към хранителния хипермаркет, който се изгради на входа и това е опасно. Трябва да се вземат някакви мерки. Имало е катастрофи в участъка, за радост не тежки“

Жителите в Кошарица и местната власт са категорични, че кръговото кръстовище е по-доброто решение. Имат обаче опасения, че трафикът ще са затрудни още повече, ако строителството започне през летния туристически сезон.

„Кръгово ще е по-добре, но дали ще може да се проектира и изгради толкова бързо, не знам. Според мен, най-лесно би могло за сезона да се сложи светофар, което може да стане за няколко дена, а после да се премине към изграждането на самото кръгово“  

В отговор на наши въпроси от АПИ отговориха, че поставянето на светофар в момента ще забави преминаването по направленията Бургас – Варна и Кошарица – Слънчев бряг, отколкото да го улесни.

От там информираха още, че реконструкцията на съществуващото четириклонно кръстовище при разклона за село Кошарица и преобразуването му в кръгово ще се реализира в два етапа. Първият ще се осъществи тази година и включва изграждането на временно кръстовище. За него има проект, изготвен от хипермаркета и съгласуван в АПИ на 26 юни. Предвижда се монтаж на елементи за пасивна пътна безопасност като разделители /делинеатори/, стълбчета и PVC стени, с които ще се оформи временен кръг. Планира се реализирането на първия етап да продължи около 30 дни, като започне в най-кратки срокове. Прогнозната стойност за изграждането на временното кръстовище е 360 000 лв. от бюджета на АПИ.

Вторият етап ще включва реконструкция на кръстовището. За реализирането му до края на годината ще се обявят открити процедури за избор на изпълнители на проектирането и на строително-монтажните работи.

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25

Движението по част от ул. Д-р Нидер се затваря за два месеца

От 11 часа днес ще бъде спряно движението на  автомобили по ул. „Д-р Нидер“ в участъка от ул. „Райна Княгиня“ до ул. „Антим I“. Временното ограничение ще бъде в сила до 9 септември.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа. 

публикувано на 09.07.24 в 07:14

Водата ще бъде спряна в квартал Рудник днес

Днес от 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Рудник  на карето между ул. "Лиляна Димитрова", "Кирил и Методий", "Пейо Яворов" и "Ахелой".

публикувано на 09.07.24 в 07:10

Димки ще се използват в петък, по време на учението "БРИЗ"

Димки ще се използват в петък по време на учение за предотвратявена на пожар на кораб, информират от Общината. В Пристанище Бургас ще се провежда Националното военноморско учение с международно участие “БРИЗ 2024”. Затова и на 12 юли ще се отработват действията при евентуален пожар на търговски кораб “ORION”. От Община Бургас поясняват, че..

публикувано на 08.07.24 в 14:35

Изложба разкрива Македония в европейската етническа картография

Изложба ще разкрие Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на п роф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Посетителите ще могат да я разгледат от 15 юли 2024 г. в 18:00 ч. в Културния дом на НХК в Бургас, площад „Тройката“...

публикувано на 08.07.24 в 12:40

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои утре вечер в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 08.07.24 в 08:21