Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охльо, бохльо, покажи си рогцата...на Флората в Бургас

| обновено на 07.07.23 в 12:53
3
Гигантски африкански охлюви са част от изложбата в Бургас

Изложба на гигантски африкански охлюви може да се види и това лято в Бургас. Експозицията ще гостува в няколко поредни уикенда през юли и август на „Флората“. Тази седмица е първата среща с живите експонати. 

Сбирката е на биолога от Варна Ростислав Траянов, за когото отглеждането им от хоби се е превърнало в сериозно занимание и кауза. Какво ще видим тази година в Бургас:

"Някой от "чудовищата" сме ги показвали, други са нови. Трети са израснали още повече. 20 вида като се стремим да покрием цялото разнообразие от гигантските африкански охлюви, както и някой по-дребни, но интересни екзотични видове от Южна Америка. Най-големият е на 5 години с тегло от 1 кг., черупката му е около 20 см." 

Ростислав Траянов опровергава някой митове за охлювите-те са късогледи и нямат слух

Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е поразително – те могат да бъдат с черупки, без черупки, кръгли, спирални, винтообразни, с фантастични цветове на телата и къщичките. Изложбата обаче опровергава и някой митове за охлювите:

"О деца любимата ни песничка е: "Охльовче, бохльовче-покажи си рогцата...", представям си как си показва рогцата и започва да ни гледа с очички върху тях. Всъщност охлювите са доста късогледи-виждат тъмно/светло и размити силуети. Нямат и слух. За сметка на това осезанието и усещането за вибрации е много добре развито. На първо място за тях е обонянието. Представете си го така-сравняваме рогцата на охлюва с нашите ноздри, само че обърнати като чорапчета навън."

Слузта на охлювите има полезни фактори и се използва в козметиката, но не си слагайте по кожата си, защото тя е пълна с живи микроорганизми, коментира биологът.  


Охлювите живеят между 3 и 10 години. Какво е ежедневието на обитателите на охлюварника:

"Те са в пластмасови кутии, където има почва, мъх, суха шума, които им създават комфорт, ровят се и си снасят яйцата. Всеядни са, храната им е основно растителна, но ядат и плесни, както и почва, от която си набавят калции за черупката."

Сбирката непрекъснато се обогатява, най-вече от размяна с други колекционери. Единственото, което Ростислав Траянов избягва, е дивите охлюви, защото могат да бъдат опасни както за другите обитатели, така и за хората. 

Изложбата на Флората е с билети и е отворена от 10 до 19 часа. 

График на изложбата:

Юли - 7, 8, 9, 14, 15,16, 21, 22, 23

Август - 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, 27


Повече чуйте в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 19 до 21 юли Бургас става столица на виното в България

Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...

публикувано на 15.07.24 в 08:50

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31