Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гъбена чорбица-чиста душица от Троян

Автентичната рецепта бе представена в Етнокухнята на Регионалния музей

| обновено на 09.07.23 в 23:02


Гъбена чорба по автентична троянска рецепта представиха в Бургас. Приготвиха я представители на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Етнокухнята на Регионалния музей. В съвсем професионална кухня е превърнат кът от двора на етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69. 

 Ястието представлява бистра супа от сушени гъби, като местната рецепта добавя сушени дренки и булгур за плътност. 

"Троянската кухня и изобщо тази на балканджията е много интересна. Тя е характерна с това, че е доста пестелива. Троянският еснаф винаги се е придържал към принципа, че храненето не е за удоволствие-то е за да се поддържа здравето на тялото, духа и способността за работа", разказа музейният специалист Даниела Банкова. Земята в Троян е бедна, ражда оксъдно, затова троянецът е намерил начин в сушенето на плодове, зеленчуци, билки да се поподготви за трудния период от годината. Такъв е случаят и с гъбената чорба. 


Рецептата изисква манатарки, защото са най-подходящи за сушене, дренките придават кисел вкус. Те, както и булгурът предватилено се киснат, преди да се пристъпи към приготвянето им. Кромид лук, който се запържва, в някой семейства се прави с нарязани зелена чушка и домат. Както знаем, тайната на едно ястие, е в правилните подправки, а Даниела Банкова си ги носи  директо от планината: 

"При подправките в нашия край чурбрицата е преобладаваща, слага се почти на всяко ястие. Добавям пранинска мащерка. Гъбите се обичат много с копъра. Слагам и магданоз. От мен са отгледани. Също и дивисил."

Троян се слави с ракията си и сливите, които освен във вариант на всякакви сладки печива и ошав, намира място при солените ястия-телешко или свинско със сини сливи.  В периода на пости яхнията от сливи се комбинира с картофи. 

Характерен за този край е и чуканият фасул. Бабите са го съчетавали с коприва през пролетта или със сланина през зимата. Сланината е важен продукт за троянци-от мезе за ракията, тънко нарязана и пиперосана до готвена с кисело зеле или осолена. 

Някой от тези ястия се срещат в менютата на троянските заведения. А до бита на старите българи  може да се докоснете като посетите Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, където сладкодумните урединици ще добавят атмосфера и цветни истории от този край. Акцентът е върху керамиката. 
 
Рецептата за троянската гъбена чорба чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 19 до 21 юли Бургас става столица на виното в България

Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...

публикувано на 15.07.24 в 08:50

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31