Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли изборен туризъм в Приморско?

Снимка: Даниела Костадинова

Малки ромски къщи в Приморско се оказаха като „дядовата ръкавичка“ с десетки регистрации на хора по постоянен и настоящ адрес. Собствениците на имотите останаха изненадани като разбраха, че в тях живеят по над 100 дори над 200 души. Изборни туристи ли са това или административни странности, както и ще бъдат ли дерегистрирани хората, които реално не живеят на тези адреси, а се водят там? Изобщо кога ще изчистим изборните списъци?

Какво установи проверката:

Нито е новост, нито е необичайно автобуси с изборни туристи да наливат гласове в черноморските общини и не само там. Регистрациите и подготовката за местния вот започват буквално дни след като даден кандидат за кмет е спечелил изборите. По сигнал за необичайно голям брой регистрации на адреси в ромския квартал на Приморско започна и нашата проверка.

Първият имот се оказа малка двуетажна къща на ул. „Тракия“ № 8. По данни на община Приморско на адреса са регистрирани 102-ма души по постоянен и 92-ма по настоящ адрес, т.е. над 200 души.

Собствениците на имота:

„Тук живея, две семейства сме, само четирима души сме. Не знам да има регистрирани 77 души тук. Няма регистрирани туристи. Не са идвали хора, които да искат да бъдат регистрирани тук.

Няма как в тази къща да има 77 души. Не знаем как е станала тази регистрация.“

Отиваме в съседния имот на улица „Тракия“ 10. Там отново по официални данни живеят 46 души по постоянен и 55 по настоящ адрес. Излишно е да Ви обяснявам, че къща на 3 етажа не може да събере над 100 човека.




„Живеем 8 човека, 4 семейства. Нямаме и туристи, няма къде да ги сложим. Не знам да има толкова много регистрирани хора на този адрес. Според мен това някой го е направил. Ще отидем до Общината за да видим как е станало това.“ 

Насочваме се към улица „Явор“ № 20, където има регистрирани 30 душиА дали живеят толкова хора там?

„Защо да живеят тук 30 души. Кой се е регистрирал тук, не се отдава нищо под наем.“

С 900 души е нараснало населението на община Приморско от последните местни избори до днес. Това според кмета Димитър Германов са хора закупили имоти, както в общинския център, така и в селата около него. Областната администрация е извършила преди месец проверка на 531 адресни регистрации, направени са през април и май тази година и е установила 2 адреса, в които живеят повече хора от допустимото. Ние пък установихме 3 адреса, които също трябва да бъдат проверени. Какво е обяснението на кмета Германов за тези регистрации:

„Щом регистрацията е направена според законодателството тези хора имат право да гласуват, в зависимост от това дали са по постоянен или настоящ адрес. А тези регистрации, които Вие цитирате са били направени от 80-те години до момента. В Община Приморско има дирекция, която прави необходимото и съответно регистрира, в зависимост от подадените документи. Не съм запознат с това дали има нарушения. Сигналът идва от Вас, трябва да се направи проверка.“

Ще бъдат ли дерегистрирани хората, които неясно защо се водят като живеещи на тези адреси в ромския квартал на Приморско?

„Това е много сложен процес. Дерегистрация се прави след като определено лице не е вече на този адрес. През юни беше направена проверка. Всеки съмнителен случай се проверява, ще направим проверка и тези три адреса, за които разбрахме от Вас. Няма и информация кога са направени тези регистрации. Най-вероятно това е станало още от построяването на тези сгради, те не са от последните години и месеци.“

Близо 3700 са избирателите в община Приморско. С 955 души е нараснал списъка на ГРАО за последните 4 години. Това според Димитър Германов са хора закупили имоти в общината.

На финала само да уточня, че в отговор на мой въпрос от Областната управа в Бургас заявиха ,че процедурата по дерегистрация се открива със заповед на кмета на общината за назначаване на комисия. Не знам дали това е сложно, но знам че е важно за честността на местните избори.

Чуйте повече в репортажа - проверка на Даниела Костадинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17