От Общинта информират, че срещата е била организирана от общинското ръководство. Тя се е провела в рамките на проект “Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони“ – winEU.rur. По този проект община Болярово е партньор на община Ведра (област Галисия, Испания), на община Кампанари (област Тоскана, Италия), на община Лузада (област Порто, Португалия), на община Лендава (област Прекмурие, Словения). Шестият партньор по проекта е МИГ „Загорие-Сутла“, което обхваща 11 общини в Хърватия и с което община Болярово беше партньор и по проекта „#EuSAVE- EU Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“.
Проект “Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони“ – winEU.rur започна на 1 декември 2022 г. и ще продължи до края на 2024 г. Той е финансиран по програма „ Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на ЕС и община Болярово, като общата му стойност е 148 010 евро, като всяка община партньор ще получи по 21 145 евро.
По проекта са предвидени редица инициативи, като целта е да се информира местната общност, но и да се ангажира, както с проекта, така и с развитието на територията, разясни заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева. Планирано е и международни събития да се проведат на територията на всеки от партньорите, като в община Болярово ще е през месец февруари 2024 година.
Кметът на община Болярово Христо Христов припомни, че общинската администрация е съдействала за изграждането на над 2500 дка лозови масиви в село Стефан Караджово и в град Болярово. Именно виното, произведено от гроздето от масива в Болярово спечели златен медал от престижен винен форум във Франция, сподели представителят на „Вила Ямбол“.
По време на дискусията възникнаха идеи за разрастването на празника за Трифон Зарезан във фестивал, за възстановяването на старата традиция за празничен организиран гроздобер. Коментираха се проблеми на лозаро-винарството и начините им за разрешаване със съдействието на общинската администрация и местната общност.
Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е..
18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..
На десето място по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място . Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..
В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..
16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..
12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града. Фестивалът се провежда в..
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..