Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с избрани творби от колекцията на акад. Чавдар Славов

| обновено на 27.07.23 в 10:09


Изложба с избрани творби от колекцията на акад. Чавдар Славов, който е световно признат специалист по урология, ценител на изкуството и дарител, ще бъде открита утре, 27 юли от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия.

Експозицията е посветена на изкуството на живописта. В нея ще бъдат показани 67 картини на именити автори, много от които са представени с най-значимите си постижения. Изложбата показва умението на акад. Славов да прониква в същината изкуството, в проблематиката и идеите, които вълнуват художниците.

„Картините от тази изложба са подбрани с разбиране към високия вкус в изкуството. Колекцията дава възможност да се види ролята на времето, как то променя идеите и търсенията на авторите“, подчертава изкуствоведа Пламена Рачева. Според нея днешното изобразително изкуство е изключително интересно, защото „не е затворено в някакви норми, нито в технологията, нито в изразните средства. Сега свободата, която имат творците е безгранична. Единственото, което остава за тях е как да усвоят тази свобода“.

Сред разнообразието от жанрове, стилове и техники на представените творби се открояват имената на класици в родната живопис, както и на съвременни художници. Докосването до техните произведения е изключително преживяване не само за експерти и ценители, но и за всеки непредубеден зрител, отворил сетивата си за среща с изкуството – емоционалнa, интелектуална, духовна.

В културните среди акад. Славов се ползва с безспорен авторитет на духовно извисена личност. Любовта му към изкуството вече 40 години го води в неговите изяви на колекционер. Макар че определя себе си само като ценител, той неотклонно следва благородната мисия да популяризира у нас и по света българското изобразително изкуство организирайки изложби, дарявайки на музеи и галерии прекрасен каталог, представящ колекцията му от графични творби, каталог, който по мнението на акад. Светлин Русев „до известна степен се явява като български учебник по графична култура и майсторство“.

Сред медиците акад. Славов е известен като визионер. Той е един от първите в света, който разработва и въвежда реконструктивните операции на мъжката уретра с ламбо от букална лигавица. Автор е на над 420 научни публикации, 13 рационализации и изобретения, 18 монографии и учебници. Участник е в пансветовния проект „Practical“, който изучава генома на рака на простатната жлеза. Той е член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и международен член на Световната, Европейската и Американската урологични асоциации. Удостоен е с орден „Стара планина“ I-ва степен, награда за принос в областта на хирургичните науки на името на проф. Параскев Стоянов, приз за цялостен принос в областта на редките болести и с редица още отличия.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и две през август

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

публикувано на 09.07.24 в 10:59

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели Танева, Златка Ставрема и Димо Димов. Програмата включва още изпълнение на ръководения от Стойко..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от цялата страна и дори чужбина са запълнили бройките още при обявяването, разказа проф. д-р..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял своя успех на различни сцени в България, концертът RAY ON MY MIND се завръща, за да блесне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

Програма "Христо Ботев" и БНР Бургас надникнаха зад колисите на "Солинария"

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 15:20