Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в подкрепа на пострадалото момиче в Стара Загора ще се проведе в Бургас

| обновено на 29.07.23 в 17:11

В подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора ще се проведе мирно шествие в Бургас. Идеята е да се покаже  обществена реакция и несъгласие с решението на съда.
Шествието ще започне в 18:00 часа на 31 юли от Районен съд Бургас, ще премина по ул. "Александровска" и ще завърши до Община Бургас.

Сред организаторите е Зонта Бургас. Във фейсбук страницата на неправителствената организация се посочва:
"Докога ще мълчим и ще приемаме, че щом жертвата не сме ние или нашите деца, то не е наша работа? До кога ще си затваряме очите пред жестокостта, в която живеем и ще се подчиняваме на изгнилата неработеща съдебна система, приемайки, че нищо не може да се направи. Зонта клуб Бургас се противопоставя на това мълчание и се присъединява към Националното шествие, което ще се проведе в повечето областни градове в България, като апелира за повече подкрепа и гражданска позиция от гражданите на град Бургас."

Кметът Димитър Николов също заяви позиция в пост във фейсбук: "Няма нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето, малтретирано по брутален начин от един мускулест садист. 
Няма родител, чието сърце да не се е свило от болка и гняв! Насилието над жени продължава да бъде ежедневие в България. 
Издевателствата над по- слабите добиват ужасяващи размери. Ненавиждам бруталната агресия във всичките й измерения! На улицата, в училищата, в семействата, във взаимоотношенията. Като човек и баща ще се присъединя към шествието. Защото никой не заслужава да бъде смазван нито физически, нито психически, нито заради усещането за липса на справедливост. Ще бъда там."

От ОЗБГ заявяват:
"Необходимо е да има реформа в законите, за да си гарантираме, че жертвите ще бъдат по - малко и закриляни, а насилниците ще бъдат силно наказуеми."
По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в кв. Лозово и улици в центъра на Бургас

Спиране на водата предстои в кв. Лозово и в част от центъра на Бургас.  В Лозово водоснабдяването ще бъде възстановено след отстраняването на  авария.  Без водоподаване от 9 до 17 часа остават живущите  на улиците "Софроний", "Славянска" в участъка между бул. "Алеко Богориди" и ул. "Д-р Нидер" и улица "Морска" в участъка между бул. "Алеко..

публикувано на 22.02.24 в 08:15

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ „Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59

Къде няма да има вода днес:

Днес от 9:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част на ул."Морска" в участъка от бул."Булаир" и ул."Д-р Нидер". Също днес между 9 и15 ч. няма да има вода в бургаския квартал Сарафово, на ул."Октомври" и ул."Драва". За същото време от от 9 до 15 часа ще бъде спряно водоснабдяването в кв.Лозово. От 9:00 до 17:00 ч...

публикувано на 21.02.24 в 07:00