Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата Кръстю Кръстев обсъди с кмета на Несебър Николай Димитров Плана за опазване и управление на града

Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с кмета на Несебър Николай Димитров. Двамата обсъдиха конкретните стъпки, които са и ще бъдат предприети от страна на държавата и на Общината за бъдещото опазване и развитие на Старинен град Несебър, включително и Плана за опазване и управление на града. Кметът представи готови инвестиционни проекти на Общината, на ключови обекти в град Несебър, който е част от световното културно наследство.

Министър Кръстев се ангажира от началото на месец септември в Несебър на ключови обекти в град Несебър на разположение на местното население периодично да има специалисти от НИНКН, които да дават консултации във връзка с опазването на недвижимите културни ценности и допустимите намеси по тях.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за развитие на изучаването на подводната археология, както и насърчаването на подводен културен туризъм, за които ще се предостави подкрепа на държавно и регионално ниво. Кметът Димитров сподели, че екипът на Общината, съвместно с представители на неправителствения сектор и експерти от Центъра за подводна археология към Министерството на културата, вече работи успешно по съвместни проекти за проучването на подводното културно наследство в акваторията на Несебър, където се провеждат обучения и специализации по подводна археология.

Кметът запозна министър Кръстев с концепцията за създаване на програма за подпомагане собствениците на възрожденски къщи, благодарение на която те могат да кандидатстват за финансова подкрепа и да изготвят проекти в съответствие с изискванията на Комитета за световно наследство. Министър Кръстев и кметът Димитров бяха категорични, че Несебър не е музей, а жив град. Затова и трябва да бъде намерен максимално добър баланс между протичането на нормалния живот на хората и опазването на безценното културно наследство, което носи и добавена стойност за града в икономически план, благодарение на туризма.

В срещата в Община Несебър днес взеха участие зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът на министъра на културата Амелия Гешева и д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който е към Министерството на културата.

По-късно днес министър Кръстев проведе среща и с представители на неправителствения сектор, които се ангажираха да участват активно в дейностите по създаване на план за опазване и управление на световната ценност.По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48

Бургаският куклен театър с вечерни спектакли всяка сряда

Бургаският куклен театър ще предложи нови инициативи за зрителите си от този месец. Започват всяка сряда вечерни представления, а по повод Световния ден на кукления театър – 21 март ще бъде отправено предизвикателство към децата да нарисуват любимия си куклен герой или да се облекат като него и да изпратят своя снимка...

публикувано на 01.03.24 в 09:30

За Баба Марта и мартениците

Баба Марта и закичването с мартеници е един от най - хубавите празници свързани с пролетта. Мартеницата e амулет от усукани конци, червен и бял, най - често вълнени. Тя традиционно се слага на 1 март за здраве.  Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е..

публикувано на 01.03.24 в 07:10

Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев

Събитията в Бургас, посветени на отбелязването на 90-години от рождението на Христо Фотев, бяха представени днес в Дома на писателя. В честването се включва и БНР-Бургас с кампанията под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В деветото издание на Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев, който се..

обновено на 29.02.24 в 20:15

Фестивалът за училищен театър на испански език започва днес в Бургас

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна. Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в..

обновено на 28.02.24 в 13:54