Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират храма в село Воден

В крайграничното село Воден започва спешен ремонт на православния храм "Св. Великомъченик Георги". Осигурени са около 50 000 лева, дарителската кампания ще продължи, тъй като са необходими още средства.

Събрани са 18 000 лева от дарения, а от общинския бюджет са отпуснати 30 000 лева, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов.

"Три са основните неща, които трябва да се свършат- на първо място да се ремонтира покрива, това е най- важното, да се възстанови оградата, доколкото може и камбанарията"

Православният храм, който е с уникална архитектура, е строен през 1902 година, от десетилетия се руши. От няколко години кампанията за спасяването на храма не спира, но все още не са събрани достатъчно средства.

"Аз призовавам да се включат повече дарители, за да можем тази година да ги съберем".

За цялостния ремонт на църквата са необходими 80 хиляди лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общината даде старт на 45 бургаски проекта за 130 млн. лева, финансирани от НПВУ

Бургас е един от лидерите по одобрени проектни предложения, каза зам.-кметът инж.Чанка Коралска. Днес бяха представени 45 проекта на Общината, които са одобрени за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те  са на обща стойност 130 милиона лева. За част от тях предстои сключване на договори за изпълнение...

публикувано на 18.07.24 в 12:43

С възпоменателна церемония почитат жертвите на атентата на летището в Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония пред мемориала на морската аерогара ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.  На ритуала се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Той ще премине при засилени мерки за сигурност.  Мелиад..

публикувано на 18.07.24 в 08:42
архив

В Бургас отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще се проведе днес в Морската градина на Бургас. Отбелязва се годишнина от неговото рождение. Преклонението пред делото и саможертвата на Апостола започва в 11:00 часа. Читалище „Асен Златаров 1940“ ще се включи в честването с музикално – тематичен..

публикувано на 18.07.24 в 08:30
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се..

обновено на 17.07.24 в 17:46

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол.  Созопол - културната столица на Южното Черноморие Сливенският митрополит Арсений благослови..

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е кръстовището с ул. „Македония“.

публикувано на 17.07.24 в 15:25

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно предупреждение в Черноморския басейн“. Той се финансира от първата покана по програма на Европейския..

публикувано на 17.07.24 в 14:36