Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 август, сряда:

Пищен спектакъл на „Цигански барон“ в сряда в Бургас

Действието на оперетата в три действия се развива в Унгария, в края на XVIII век

Зрелищен спектакъл на оперетата „Цигански барон“ по музика на Йохан Щраус-син и режисура на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде представен на сцената на Летен театър – Бургас на 2 август, сряда. В него има загадки, скрити съкровища, гадателки, пророчества, мистерии, огньове, страст, динамика, вихрени цигански танци, темпераментен чардаш, изискан виенски валс, любов, съмнения, неочаквани разкрития, бурен сюжетен развой и щастлив финал! 

„Цигански барон“ е в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Действието на оперетата в три действия „Цигански барон“ се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, създадено по новелата „Сафи“ от Мор Йокай. Режисурата на постановката, характерна със своята пищност, динамично сценично действие, атрактивни костюми и специални ефекти, е на Марио Николов – гост.

"Зрителите ще станат свидели на интересни завързващи се отношения, ще има любов, откриване на съкровище и на родни корени. Една много атрактивна, енергична, масова продукция с неочаквани обрати. Аз съм в ролята на Сафи, която за мен и двоен дебют, защото до сега не съм пяла оперета, а и за първи път ще съм в тази роля. В нея влагам щипка хумор и  много голяма доза оптимизъм. За мен Сафи е предизвикателство, защото такива роли, които малко ни изкарват от зоната на комфорт, много дават на артиста. Очаквам с нетърпение да я представя на сцената!", сподели сопраното Нона Кръстникова, която играе дъщеря на циганската гадателка Чипра, и която всъщност се оказва дъщеря на последния турски паша, пребивавал по време на османското нашествие по унгарските земи. 

повече може да чуете в звуковия файл: 

На сцената публиката ще види и чуе още младия солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се представи дебютно в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание.  В ролята на Чипра, циганска гадателка, ще влезе темпераментната Шмилена Султанова,сопран. Образа на Каломан Жупан, богат търговец на свине, ще представи баритонът Йордан Христозов. В ролята на неговата дъщеря Арсена на бургаска сцена ще излезе нежното сопрано Аглика Петрова-Елис. Партията на Граф Хомонай, предводител на хусарски отряд, ще представи басът Диман ПанчевЛина Пеева ще бъде Мирабела, гувернантка на богаташката дъщеря Арсена. Ролята на нейния син Отокар ще бъде изпълнена от Милен Динолов, тенор. В образа Карнеро, комисар на Комисията по съблюдаване на местните обичаи, съпруг на Мирабела и баща на Отокар, ще бъде басът Петър Тихолов.

Диригент на постановката е проф.д-рДеян Павлов. Сценографията на „Цигански барон“ е на всепризнатия майстор на сценичния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев, диригент на хора – Невена Михайлова, в творческо сътрудничество на приемственост в изкуството на младия хоров диригент Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов,концертмайстор – Христо Белчев

Оперетата „Цигански барон“ ще бъде представена на 2-ри август, сряда, от 20.30 часа в Летния театър на Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири концерта представят в Бургас модерната класика

Четири концерта ще предложат на почитателите на класическа музика в Бургас, изтъкнати български музиканти и известните Павел Берман и Ромен Гариу.  Най-новият проект е на фондация "Арденца", подкрепен от НФК в партньорство с Община Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Той съчетава майсторски класове с известните Павел Берман – цигулка и Ромен Гариу –..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

обновено на 16.07.24 в 13:26

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

публикувано на 16.07.24 в 13:14

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

публикувано на 16.07.24 в 10:49

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47