Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли конкуренция между AirBnb и традиционния туризъм?

| обновено на 07.08.23 в 08:41
Снимка: Алами/Ройтерс



През последните години се забелязва тенденция – хора, които сами искат да организират пътуванията си, да не се съобразяват с туристически агенции, големи групи и дори да се чувстват под някаква форма номади. Една част от тях използват платформи като AirBnb. Така за определен период от време тези хора мога да посетят чужд дом.

През натоварения туристически сезон, цените на този вид отдавани апартаменти в района на Бургас варират между 100 лв. и 200 лв. за нощувка, в зависимост от разположението и качеството на предлагания апартамент. Прави впечатление, че цените по Черноморието на юг от Бургас, за наемане на апартаменти в комплекси достигат до 300 лв. за нощувка. За караваните в къмпингите са около 200 лв. 

Рая Велчева отдава жилища чрез платформата в Бургас и Варна от около 5 години. Според нея, ситуацията около Ковид пандемията значително е променила профила на туриста, ползващ този начин на почивка и пътуване. „Преди Ковид имахме резервации от ноември месец за лятото. Всички бяха хора от Европа, които идваха дългосрочно за 10-15 дни. След Ковид може би станаха по-предпазливи, наблюдаваме повече българския турист, който резервира между 3 и 10 дни максимум. Обикновено за т.нар. дълги уикенди“, посочи тя.

Това, което този вид туристи предпочитат е апартаментът да има добра локация, в центъра на града и задължително да е добре почистен. „Важно е да бъде приветлив, да бъде светъл, да няма тъмни цветове вътре и задължително да бъде чист. Този тип апартаменти хората ги наемат заради уюта, който им напомня за вкъщи, а не на хотелската стая. Много малко се готви, изключително малко се заседява в апартаментите, защото се хранят по заведенията. Много са капризни и най-лошите отзиви, които са давали са именно заради чистотата“, допълни Велчева.

Според нея, има проблем с количеството и качеството на  ресторантите в Бургас. „Ние оставяме информационни бюлетини в апартаментите кой ресторант е хубав, след това получавам обратна връзка, че не могат 3 дни да се доредят до това заведение, ако не си направят резервация“, посочи Велчева.

Тя допълни, че напоследък се наблюдават и нов вид пътуващи номади. Това са хора, които имат възможност да работят от различни места по света. Именно те избират да използват подобни платформи.

Според Рая Велчева, няма особено голяма разлика между това какво се предлага в чужбина и в България.

Деляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара посочи, че няма особено голяма конкуренция между хотелиерския бранш и хората, отдаващи апартаменти под наем чрез платформата. „Може би един от проблемите, които ни притеснява от бранша, е сивият сектор, тъй като много собственици отдават апартаменти под наем чрез тази платформа. Там не се изисква да се представи категоризация или други документи, разплащанията могат да стават чрез различни платежни системи, т.е. няма как да бъдат проследени приходите и съответно заплащане на данъците. От тази гледна точка са конкуренти, тъй като могат да си позволят да предлагат на много по-ниски цени. Друг е въпросът за качеството, което се предлага на клиентите“, обясни тя. Цонева допълни, че от бранша са имали оплаквания от клиенти, които преди това са ползвали този начин на настаняване. Те са били свързани с чистотата на тези апартаменти. Друг проблем е комуникацията, предаването на ключове, самото настаняване. „Те не са регистрирани. Ако се получи проблем, няма към кого да се обърнат, както биха направили, ползвайки хотел или туроператор, да бъдат защитени“, посочи Цонева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37