Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт – спектакъл Бургас отбеляза 120 години от Илинденско – Преображенското въстание

Десетки бургазлии, наследници на тракийски бежанци и с корени от Странджа присъстваха на празника, който се проведе на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. 

Официални гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, кметът на Приморско Димитър Германов, председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова и др.


Илинденско – Преображенското въстание е връхна точка в борбата на народа ни да бъде свободен. За съжаление днес има хора, които искат да пренапишат тези страници от история ни и политици, които като че ли се свенят да споменат имената на българските герои от Илинден и Странджа планина, каза вицепрезидентът Илияна Йотова:

„А ние ги знаем,  това са Гоце Делчев, Даме Груев, Михаил Герджиков, Стамат Икономов и много други герои, които имаха едно нещо в главите си – свободата и България. За това тези, които се опитват да пренапишат българската история нямат право да бъдат нейни политици, защото историята и българските герои не разделят, те обединяват. Те обединяват нас българите, независимо къде живеем днес и чии наследници сме! Няма български род и българска фамилия, в които да няма тракиец или преселник от Македония и затова трябва  да пазим поизбелелите снимки и да помним спомените и да ги разказваме на децата си! Имаме една цел и едно задължения към бъдещите поколения да знаят историята си и да не робуват на приказки за геополитически интереси, защото няма геополитически интерес, който да успее с цената на поругаване на собствената ни история. Само така можем да бъдем по силни, независими и суверенни като народ!“  

Кметът Димитър Николов припомни, че Бургас е един от значимите градове, които са дали много на Илинденско – Преображенското въстание. И припомни, че повече от половината семейства в Бургас са наследници на тракийци от Беломорска и Егейска Тракия и в себе си те пазят и почитат и паметта за миналото и българския фолклор.

  

Концертът „Преображение Господне в Странджа 1903 г.“ се организира за четвърта година от пенсионерския клуб към „Пристанище Бургас“ и представи песни и танци от Странджанския край. Участваха група за автентичен фолклор „Странджанска огърлица“ при пенсионерски клуб Пристанище Бургас; фолклорна група при читалище „Ангел Величков“ в с. Росен, община Созопол; странджанските певци Костадин Михайлов, сестри Златка и Ирина Ставреви, фолклорен ансамбъл при „Лукойл Нефтохим Бургас“. В програмата ще бъдат използвани стихове на тракийската поетеса Елена Великова.

изпълнение на Златка Ставрева и Костадин Михайлов може да видите във видеото: 

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34

Кампанията "Знам какво изхвърлям" помага на домакинствата в Поморие

33 домакинства от бл. 13 в кв. „Свобода“ в Поморие се включиха в кампанията „Знам какво изхвърлям“, съобщават от Общината. В рамките на един месец генерираният отпадък ще бъде разделно събиран и сортиран по вид.  Преди да бъде изхвърлен в определените за целта контейнери, експерти ще анализират и събират данни за правилното разделяне на отпадъците и..

публикувано на 15.06.24 в 10:35

"Ден до пладне" на 15 юни:

За 17-ти път Европа е футбол.  След снощното откриване на първенството между отборите на Германия и  Шотландия, завършил с 5 на 1 за домакините, днес предстоят три срещи, в които играят Унгария срещу Швейцария от  16.00 часа, в 19 часа е мачът между Испания и Хърватия, а Италия ще играе срещу  Албания в 22.00 часа. Темите днес в предаването,..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19
снимката е илюстративна

Търсят строителен надзор за укрепването на две свлачища в област Бургас

Обществена поръчка е отворена за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. В област Бургас са включени два обекта. Сред тях са укрепване на АМ „Тракия“ в участъка от 342-и до 348-и км, както и за укрепване на свлачището на пътя Слънчев бряг – Бургас в отсечката между 225-и и 226-и км...

публикувано на 14.06.24 в 18:29

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от..

публикувано на 14.06.24 в 18:18

Градушка падна над Средец /ОБНОВЕНА/

Градушка падна над град Средец и селата Момина църква и Факия.  Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна, информират местни жители. От общината към момента не съобщават за нанесени щети по реколтата в дворовете или по селскостопанските посеви. Няма засегнати автомобили и къщи. О тпушва се запушена от водите канализационна..

обновено на 14.06.24 в 15:58