Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Цените на горивата нямат връзка с концесията на пристанище Росенец

Народният представител Димитър Найденов коментира пред БНР Бургас, че всякакви внушения за връзка между отнемането на концесията на нефтения терминал Росенец и повишаването на цените на горивата почиват на неверни данни.

Припомняме, че преди дни президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прибързаното прекратяване на концесията на терминала край Бургас. Той се мотивира с риска за повишаване на цените на горива и стоки и с възможните съдебни искове срещу България.

„Това кой оперира пристанището – дали концесионер или държавния пристанищен оператор по никакъв начин не влияе на това кой и на какви цени ще доставя суров нефт, какви ще са цените при преработването му, това няма нищо общо. Ако някой плаши хората с повишаване на цените те трябва да знаят, че това най-често се дължи на злоупотреба с монополно положение“, заяви Найденов.

Той подчерта, че още през 2014 година има регламент на ЕС, свързан със санкциите срещу руската агресия в Украйна, по-конкретно анексията на Крим, с който се позволява на държавите членки на ЕС да прекратят концесиите на руски фирми на своите територии.

Другите държави се възползваха, а България 9 години е отказвала да се възползва от регламента, при това без никакви неустойки. Тази концесия е сключена много неизгодно по времето на ГЕРБ през 2011 г., с което  единствено нефтено пристанище е дадено на концесия, така се подпомага монопола на Лукойл и се занижава контрола по външната ни граница“, подчерта Найденов.

Той е категоричен, че докато държавата не започне да бори монополите в България, чрез своите регулатори, ще наблюдаваме високи непазарни цени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30
Проф. Мария Нейкова (в средата) представя решенията на областната епизоотична комисия след заседанието ѝ.

Забраняват пазарите и изложбите на овце и кози в Бургас заради огнищата на чума в Гърция и Румъния

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, смесването на стада и нерегламентираното движение на дребните преживни животни в област Бургас. Това са част от превантивните мерки, които реши да приложи областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р..

обновено на 07.08.24 в 18:03

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32