Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

1200 екипа ще работят за обхващането на повече деца в учебните заведения

Над 50 000 деца и ученици са върнати и задържани в образователната система за последните шест години. През този период делът на отпадналите от детска градина и училище деца и ученици е намалял с 40%.

Това отчете премиерът акад. Николай Денков след проведеното днес заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

„Благодарение на съвместната работа по Механизма десетки хиляди деца и ученици са останали трайно в образователната система и са получили бъдеще за себе си и семействата, които ще създадат“, подчерта министър-председателят по време на заседанието:

„По-голям процент необхванати има при най-малките – 5- и 6-годишните. След това той спада, т.е. по-голям дял от децата са в училище, и отново се покачва, когато учениците са в IX-X клас“

 Процентът на децата и учениците, които не ходят на детска градина или училище, е по-висок в областите и общините с по-висок дял на малцинствените групи.

Според представените от Министерството на образованието и науката  данни основна причина за отпадане от образователната система е липсата на мотивация на родителите и в самата общност. При над 40% от случаите фактор са културологичните причини. В рамките на дискусията беше обърнато внимание на нестандартните подходи за привличане на децата и учениците в детската градина и класната стая като например извънкласните дейности, заниманията със спорт и изкуства.

Координационното звено по Механизма обсъди възможна промяна на графика на дейностите по обхват на децата. От МОН ще предложат за обществено обсъждане промени в нормативната уредба, с които да прецизират заложените срокове. Целта е възможно най-рано междуведомствените екипи да разполагат с информация кои са децата, които трябва да влязат в клас. 

„Ще се започне още от 15 септември. Където е необходимо, ще се разговаря с родителите, с децата, така че те да бъдат в училище максимално бързо след първия учебен ден“, заяви акад. Денков.

От Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ изразиха готовност да предоставят данните за децата и учениците, подлежащите за задължително образование, месец по-рано –до 31 август вместо до 30 септември.

 „Това ще позволи екипите по обхват по-рано да научат кои са децата в риск от отпадане или които се очаква да не започнат учебната година. Така те превантивно още преди 15 септември и веднага след първия учебен ден ще могат да посетят адресите, да говорят с родителите и по всякакъв начин да мотивират и семейството, и общността повече деца да се върнат и да останат в училище“, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По негови данни тази година на терен ще работят над 1200 екипа за обхват с повече от 18 600 представители на Регионални управления на образованието, детски градини и училища, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на вътрешните работи, образователни и здравни медиатори. „Механизмът за обхват показва как институциите могат да работят успешно заедно“, обобщи проф. Цоков.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски учител и сливенска гимназия отличени от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

На официална церемония бяха връчени ежегодните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Отличени бяха най-изявените и мотивирани представители на сдружението в 7 категории: “Учител на годината”, “Директор на годината”, “Училище на годината”, “Езиков център на годината”, “Отговорник на годината”, “STEM учител на..

публикувано на 03.12.23 в 09:19

Студенти и ученици се запознават с възможностите за работа и специалностите на БСУ

Бургаският свободен университет е домакин на две събития днес - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Ученици и студенти се запознават съответно със специалностите на ВУЗ-а и с възможностите за работа, които предлагат различни фирми. Двете събития преминават при засилен интерес от страна на младите хора.  Ученици от 25 училища са в..

публикувано на 29.11.23 в 14:20

Ден на отворените врати и Кариерна борса в БСУ

Утре, в 11:00 часа в Бургаския свободен университет ще започнат две събития - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Университетът ще бъде отворен за учениците от бургаските средни училища и за техните родители с представяне на специалностите, по които БСУ ще приема студенти през следващата академична година, с презентация на материалната база,..

публикувано на 28.11.23 в 16:21

Наградиха 133 новоназначени учители в Бургас

„Предизвикателство!“ С тази ключова дума млади учители определиха професията си. 133 новоназначени педагози бяха наградени на официална церемония в Бургас. Сред гостите на събитието бяха кметът Димитър Николов, който връчи отличията, както и заместник-кметът по Образование в Общината Михаил Ненов. Василена..

публикувано на 28.11.23 в 15:57

АЕГ „Гео Милев“- Бургас е партньор на Софийския университет

Бургаската английска гимназия „Гео Милев“ вече е в официално партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ филиал Бургас. Най-старото висше училище в България и елитната гимназия подписаха договор за сътрудничество в областта на хуманитарните науки. Двете образователни институции обединяват своите усилия, опит и ресурси, за да създадат..

публикувано на 25.11.23 в 17:45

Над 20 училища ще се включат в "Базар на професиите" в Бургас

Изборът на гимназия, в която седмокласникът  да продължи своето образование, е изпитание за всяко семейство. Причината не е само подготовката за националното външно оценяване и резултатите, а най-вече професионалната ориентация, която трябва да бъде направена. Често детето не знае накъде да се насочи, а родителите налагат своето мнение. Вече..

обновено на 25.11.23 в 10:33

Започва кампанията "Ученик на годината" в Бургас

От днес стартира кампанията на Община Бургас за спечелване на наградата „Ученик на годината“, която се връчва на официална церемония в навечерието на празника на морския град – Никулден. Тази година най-престижната младежка награда ще се връчи за пети път и е част от общинската програма „Бургаски деца“, която има за цел да насърчава и подкрепя изявени..

публикувано на 24.11.23 в 16:34