Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международен летен математически лагер се провежда в Бургас

В Бургас стартира първият по рода си Международен летен математически лагер. В него участват повече от 30 ученици и преподаватели от България, Индонезия и Румъния.

Началото на образователния форум бе дадено днес в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, а на нея присъстваха световноизвестният математик доктор Вен Хсиен Сун, който е и председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание, кметът Димитър Николов и преподаватели.

„Благодаря на кмета Димитър Николов и неговия екип, затова, че посветиха много от времето си, за да проведат Международното математическо състезание Бургас 2023 успешно. Благодаря им също за организацията за провеждането на първия Международен летен математически лагер в Бургас. Аз съм особено щастлив да видя пред себе си такава голяма група от интелигентни млади и позитивни хора, което ме прави оптимист, че ни предстои светло бъдеще“, каза при откриването на форума доктор Сун.

„Когато се видя с моя приятел доктор Сун, се зареждам с позитивна енергия, защото, когато той дойде в Бургас, тук се случват прекрасни неща. Той ще остане завинаги в историята на град Бургас като един негов голям приятел. Искам специално да благодаря на Математическата гимназия в нашия град, която е един инкубатор на таланти и непрекъснато ни изненадва с успехи на своите талантливи възпитаници. През следващите дни Бургас е математика и математиката е Бургас“, каза при откриването на Международния математически лагер кметът Димитър Николов.

Самият доктор Сун също ще е сред лекторите по време на кампуса. Обучението на младите математици ще продължи 10 дни, като ще бъде разделено на два етапа.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти и ученици се запознават с възможностите за работа и специалностите на БСУ

Бургаският свободен университет е домакин на две събития днес - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Ученици и студенти се запознават съответно със специалностите на ВУЗ-а и с възможностите за работа, които предлагат различни фирми. Двете събития преминават при засилен интерес от страна на младите хора.  Ученици от 25 училища са в..

публикувано на 29.11.23 в 14:20

Ден на отворените врати и Кариерна борса в БСУ

Утре, в 11:00 часа в Бургаския свободен университет ще започнат две събития - Ден на отворените врати и Кариерна борса. Университетът ще бъде отворен за учениците от бургаските средни училища и за техните родители с представяне на специалностите, по които БСУ ще приема студенти през следващата академична година, с презентация на материалната база,..

публикувано на 28.11.23 в 16:21

Наградиха 133 новоназначени учители в Бургас

„Предизвикателство!“ С тази ключова дума млади учители определиха професията си. 133 новоназначени педагози бяха наградени на официална церемония в Бургас. Сред гостите на събитието бяха кметът Димитър Николов, който връчи отличията, както и заместник-кметът по Образование в Общината Михаил Ненов. Василена..

публикувано на 28.11.23 в 15:57

АЕГ „Гео Милев“- Бургас е партньор на Софийския университет

Бургаската английска гимназия „Гео Милев“ вече е в официално партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ филиал Бургас. Най-старото висше училище в България и елитната гимназия подписаха договор за сътрудничество в областта на хуманитарните науки. Двете образователни институции обединяват своите усилия, опит и ресурси, за да създадат..

публикувано на 25.11.23 в 17:45

Над 20 училища ще се включат в "Базар на професиите" в Бургас

Изборът на гимназия, в която седмокласникът  да продължи своето образование, е изпитание за всяко семейство. Причината не е само подготовката за националното външно оценяване и резултатите, а най-вече професионалната ориентация, която трябва да бъде направена. Често детето не знае накъде да се насочи, а родителите налагат своето мнение. Вече..

обновено на 25.11.23 в 10:33

Започва кампанията "Ученик на годината" в Бургас

От днес стартира кампанията на Община Бургас за спечелване на наградата „Ученик на годината“, която се връчва на официална церемония в навечерието на празника на морския град – Никулден. Тази година най-престижната младежка награда ще се връчи за пети път и е част от общинската програма „Бургаски деца“, която има за цел да насърчава и подкрепя изявени..

публикувано на 24.11.23 в 16:34

До 70% от днешните професии ще изчезнат през следващите 15 години

Очаква се да бъдат трансформирани или да изчезнат до 70 процента от днешните професии през следващите 15 години. За това алармира заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора.  Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни..

публикувано на 24.11.23 в 12:27