Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наредбата за финансова помощ в лозаро-винарския сектор ще бъде обсъдена на 4 септември в Бургас

| обновено на 10.08.23 в 18:10
Снимка: Ани Петрова


Добра реколта от грозде се очаква тази година в бургаски регион.Климатичните аномалии лятото не са засегнали областта, каза Антон Полукчиев, председател на регионалната лозаро-винарска камара Бургаска Южночерноморска. Все пак има време до кампанията и може нещата да се променят, уточни той и подчерта, че цената на гроздето ще се договаря тепърва между гроздопроизводители и винопроизводители.

Предстои на 4 септември  хората от бранша да обсъдят проекта на Наредба за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор. Те са включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за  периода 2023-2027 година. Документът  обхваща 7 специфични секторни интервенции : преструктуриране и конверсия на лозя, инвестиции в лозаро-винарския сектор, събиране на реколтата на зелено, застраховане на реколтата, информиране в държавите членки, популяризиране в държавите членки, инвестиции в екологични съоръжения. 

На по-късен етап ще бъде разгледано прилагането на интервенцията „Насърчаване на винен туризъм“, тъй като по нея допустими са само признати от министъра на земеделието и храните междубраншови организации в лозаро-винарския сектор, за каквито към момента няма постъпили заявления за признаване. Проектодокументът е изготвен от междуведомствена работна група с участието на представители на сектора, съобщиха от министреството на земеделието.

Полукчиев заяви, че след обсъждането ще имат становище:

"Тези седем мерки, които са в наредбата, се приемат много добре. Има и други неща,на които лозарите искат да се обърне внимание.Целият стратегически план е да може лозаро-винарски  сектор да бъде конкурентен на останалия в Европейския съюз."

До 15 октомври 2023 г. подпомагането в сектора ще се прави по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Европейската политика за подпомагане в сектора по същество се запазва и през новия програмен период, заявиха  още аграрното министерство.

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.