Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на ул. „Брацигово“ в „Сарафово“ продължава след 15 септември


Ремонтирането и облагородяването на улици и квартали бяха сред акцентите в питанията към Община Бургас по време на обсъждането на бюджета. Голяма част от тях бяха свързани с квартал „Сарафово“.

Ще бъде ли завършена шумоизолиращата стена в близост до Летище Бургас? -  беше сред въпросите, отправени от Иван Илчев, който живее в квартал „Сарафово“. „За мен това е най-важното нещо, което трябва да се свърши в „Сарафово“. На второ място е училището. Всеки ден виждам, че строежът върви. Надявам се да се приключи, не знам какъв е срокът. На есен започва воден цикъл в квартала. Никъде не видях предвидени средства за полагане на настилка след този воден цикъл. Да не остане кварталът разкопан като след бомби. Другият проблем, който имаме в „Сарафово“ – довършването на ул. „Брацигово“. Половината се направи, разликата е огромна. Кварталът светна, обаче горната част продължава да е Бангладеш. Кога ще бъде завършена? Следващото – на ъгъла на ул. „Брацигово“ и ул. „Ангел Димитров“, където дори граждани на „Сарафово“, внесохме предложение аз един площад, докъде се стигна там? Има ли предвидени средства за изграждането на този площад или няма?“, попита той.

Илчев допълни, че в момента кварталът е пренаселен, има боклуци навсякъде, дупки по улиците и разбити тротоари. „През зимата се изгради 600 м. тротоар, добре, а останалите? Има още километри, места, където все още е пръст. Има хора, които на тротоарите сеят цветя, дървета. Това разрешено ли е? Законно ли е? Позволено ли е? Някой контролира ли го? Всеки строител, който построи кооперация, пробива пътя да се върже към вода и канализация, след това насипва отгоре едра фракция и се приключва. Имаше огромен проблем пред един хотел и в крайна сметка вместо да си го приключи строителят, го приключи Общината. За чия сметка? В момента се случва същото на ул. „Антон Иванов“ и ул. „Пробуда“. Прави се нов пробив за нова улица, връзва се към канализацията, която е на ул. „Ангел Димитров“, положи се едра фракция. Моята кола всеки ден минава от там върху едни едри, остри чакъли. Докога ще е това?“ , посочи още Илчев.

Зам.-кметът Чанка Коралска посочи, че шумозаглушителните екрани не фигурират в настоящия бюджет, тъй като той се приема на по-късен етап. Относно училище „Христо Ботев“ тя обясни, че ремонтът на пристройката е свързан с този на сградата на самото учебно заведение. Причината е, че трябва да се направят връзки между тях. Очаква се или към края на годината или през пролетта на следващата, да приключи цялостното строителство, поясни Коралска.

„Там имаме идеи и за двора. Очакваме финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост и за новата детска градина. Обществената поръчка върви. Водният цикъл на кв. „Сарафово“ е част от големия воден цикъл на Бургас. „Сарафово“ като квартал е привилегирован, защото някои други квартали не успяха да бъдат защитени и да бъдат включени. Трябва да избираме – дали да продължи да се работи през летния туристически сезон или да изчакаме да приключи. Въпреки, че това е трудно за изпълнителя, те се вслушаха в нас и ще изчакат, така че втората част на ул. „Брацигово“ ще се започне след 15 септември. Всички останали улици, след това навсякъде, където е минал водният цикъл, ако възстановяването предвижда само траншеи, ние в бюджета за 2024 г. ще предвидим достатъчно средства, за да възстановим цялостно асфалтовата настилка“, обясни тя.

Относно идеята за площад между улиците „Брацигово“ и „Ангел Димитров“ Коралска посочи, че е обвързано с ремонта на първата от тях. Предстои нови срещи с жителите на квартала за уточняване на проекта.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приз" Георги Маринов- Директорът" бе връчен в несебърското село Оризаре

По идея на общественика и журналист Красимир Косев  в село Оризаре,община Несебър  се проведе възпоменателна среща, посветена на дългогодишния учител и директор на ОУ”Г.С.Раковски” с.Оризаре Георги Маринов. Тогава бе  обявено и  учредяването на „Приз Георги Маринов-Директорът”, който от негово име ще се връчва всяка година на учител в Оризаре...

публикувано на 20.04.24 в 13:00

В района на Елхово започва почистване на река Тунджа и на деретата

В района на Елхово започва почистване на корито на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Цел е да не се допуска забентване.  През последните  месеци нивото на Тунджа по-долното течение отбелязва огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради затлачени канали и дерета..

публикувано на 20.04.24 в 09:01

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41