Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев от Петрова нива:

Всяка подмяна и манипулиране на историята и традициите ни води към безпътица

Всяка подмяна и манипулиране на историята и традициите ни води към безпътица. Това каза президентът Румен Радев в местността Петрова нива. Там той откри възпоменателната церемония по случай 120 години от Илинденско-преображенското въстание, на която е патрон.

Държавният глава, който е и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, прие строя от представителните военни части. Преди това запали свещ и почете загиналите в параклиса Света Петка. 

Президентът припомния някои от историческите събития случили се преди 120 години. Държавният глава каза, че преди 120 години странджанци се опълчиха срещу османските поробители, осъзнатата саможертва бе изборът на достойните да живеем в независимо отечество.

"Вярвам, че чувството за свобода, справедливост и достойнство и днес живее във всички българи. Скъпи сънародници, историческият календар събира паметта на не едно поколение. Ние сме длъжни към тези наши предци, които с кръвта си платиха за българската свобода и независимост", каза още президентът Румен Радев. И допълни:

"Всяка подмяна и манипулиране на историята и традициите ни води към безпътица".

Честванията в Петрова нива завършиха с концерт и тържествена заря.


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Айтос изградиха две нови детски площадки

По одобрен общински проект и подписан договор за финансиране през месец февруари, Община Айтос получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 58 273 лв, Средствата са за изграждане на две детски площадки, в два от кварталите на град Айтос - едната на ул. "Христо Кърджилов", а втората - в близост до МБАЛ Айтос. Проектът е изпълнен, площадките вече..

публикувано на 28.11.23 в 13:16

Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас скоро ще се напълни

Първите потребители на Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас вече са подслонени, каза управителят му Илиян Павлов. Това са 15 души, които са добре познати на работещите. Стаите са оборудвани и подготвени за зимния период. Капацитетът на центъра 30 души и в най-студените месеци е препълнено, поясни Павлов. Бургазлии са с приоритет..

публикувано на 28.11.23 в 12:27

Нанасети са щети по плаващите съоръжения на пристанището в Черноморец

Има проблеми по електрическата инсталация на пристанището в Черноморец след тежката метеорологична обстановка на 18 и 19 ноември. Това става ясно от обобщен доклад, изготвен след оглед на мястото от сформираната със заповед на кмета на Созопол Тихомир Янакиев комисия.  Тихомир Янакиев: Следващата седмица ще знаем дали понтоните на пристанището в..

публикувано на 28.11.23 в 12:09

Залесяват с жълъди в района на Държавното ловно стопанство - Несебър

Горски служители от „Държавно ловно стопанство – Несебър“ започнаха есенното залесяване по проект на „Югоизточно държавно предприятие“ - Сливен. Предвидените площи за залесяване с жълъди са 20 дка, като до момента са обработени половината от тях край с. Козичино, община Поморие. В останалата част жълъдите ще бъдат засети веднага, щом метеорологичните..

публикувано на 28.11.23 в 11:29

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово днес

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Елхово. Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 106 MHz. Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес, от 9:00 до 17:00 часа. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 28.11.23 в 07:45

Стефан Радев: Призовавам съветниците да загърбят партийните пристрастия

Кметът на община Сливен Стефан Радев кани на среща представителите на всички групи в новия общински съвет днес. Срещата е от 11 часа, а целта е съветниците да се запознаят с непосредствените задачи на общината и необходимостта от провеждане на общинско заседание. На дневен ред са проекти, промени в наредби и предложения, които трябва да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 07:15

МОСВ: След обилните валежи оттокът на реките се очаква да намалява

Не са постъпили данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, нито  за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите. Това става ясно от обобщената информация от оперативните звена в четирите басейнови дирекции..

публикувано на 27.11.23 в 17:43