Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на община Несебър мина на обществено обсъждане (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.08.23 в 17:49
3
Снимка: Свобода Атанасова

Малко над 118 млн. лева е проектобюджетът на община Несебър за тази година. Социалните дейности са  приоритет в бюджета, ще има средства и за инфраструктура, но и тази година те няма да са достатъчни. Това стана ясно по време днешното му обществено обсъждане. Запазва се нивото на данъчната тежест, а капиталовата програма на Община Несебър до момента е изпълнена,  каза зам.-кметът по бюджет и финанси Иван Гургов. 
„Надяваме се да се изпълни успешно този бюджет макар, че оставащото кратко време. Пари винаги няма да достигат, както в повечето общини, инфраструктурата е основният болен проблем, но се надявам да се справим. 

Насочили сме много средства към социалните дейности в общината, обхващаме всички възрастови групи - деца, ученици, пенсионери, нуждаещи се в работоспособна възраст. 

Относно туристическата такса в Несебър имаше много въпроси защо е толкова ниска. Те са под средните за страната, масовата е по 45 стотинки в местата за настаняване с три звезди. Това са целеви средства, които пак се насочват към туристическата инфраструктура. Това е решението на местно ниво. 

До дни ще пристигнат в Общината контейнерите за дрехи към БЧК - Несебър. Първо ще поставим един, след това ще видим какъв е резултатът.

Всички хора знаят каква е причината за забавилия се бюджет. Има средства, които сме заделили за командировани полицаи, има и такива, които са от други държави. Ние поемаме техните разходи за пребиваването им тук. В сравнение с предходната година разходите по тях са двойно повече, които плащаме“, допълни Иван Гургов.  

35 млн. лева са предвидените данъчни приходи в Общината. 
Субсидията от републиканския бюджет е в размер на 25 млн. лв.

За делегираните от държавата дейности най-много средства има за образование над 19 млн. лева, за читалищата 474 хиляди лева, за социално подпомагане и грижи 516 хиляди лева, за здравеопазване близо 900 000 лв. 

Какво коментираха хората, които присъстваха по време на общественото обсъждане в Несебар:Защо бюджетът на община Несебър е с 30 млн. лева повече за тази година? Ще има ли достатъчно средства за инфраструктурата в Слънчев бряг, която изостава за разлика от строителството? Защо най-ниската туристическа такса в морската община е само 45 стотинки? Това бяха най-дискутираните теми по време на общественото обсъждане на Бюждет 2023 в Несебър. 

Разликата от 30 млн. лева повече в бюджета за тази година на община Несебър предизвика дебати, както и лошата инфраструктура в Слънчев бряг:

„Аз съм Цветанка Георгиева и искам да питам на какво основание бюджетът на общината е с 30 млн. лева повече, туристите ли са повече, че да се увеличи от 78 млн на 118 млн. лева. 

Заради сделките с имоти в Слънчев бряг, основната част от таксата отива точно в общината. Доколкото знам е предвидена за инфраструктура. Може ли да разчитаме на по-сериозно предвижване на проектите, за да може да се радваме на по-съвременен  Слънчев бряг, защото има много нерешени проблеми с инфраструктурата на комплекса, тя е догонваща.“

 Ресорния заместник-кмет Иван Гургов отговори и по двата въпроса:

„Не е чак толкова голям приходът от туризъм в общината. Доста хора се заселиха тук в Несебър, има сделки с имоти, стари и нови, а в края на годината се оказахме с доста сериозен остатък, който се брои като приход за тази година. Не стартираме от нула лева, а от 30 млн.лв. 

Част от общественото обсъждане е да има конкретна информация, да се посочат точните улици и проблеми в инфраструктурата на Слънчев бряг. Не можем ние да гадаем, в коя част на комплекса се е разрушила улица.“

Стана ясно, че Община Несебър вече е собственик на улица „Първа“ и предстои да започнат ремонти, вероятно догодина. Питане имаше и от бизнесмена и политик Мартин Богданов – защо в Несебър туристическия данък е малък:

„В настаняване клас А, клас Б, в категория 1, 2 и 3 звезди е 45 стотинки. за 4 звезди е 55 стотинки, а за 5 звезди е 1 лв.
В София за 1 звезда е 40 ст., за 2 звезди 60 стотинки, за 3 е 80 стотинки, 4 звезди е 1 лев, а за 5 е 1,20 лв.
В Бургас категория 1 и 2 звезди е 60 стотинки, категория 3 звезди е 1,20 лева, в категория от 4 звезди е 1,50 лв. Видно е, че в Община Несебър са едни от най-ниските туристически такси.
В Поморие туристическата такса е 50 стотинки.“

Чуйте още мнения в репортажа:БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението край Сливенско по АМ "Тракия" е само в активната лента

Временно движението при 262-ия километър на магистрала "Тракия"/Сливенско/ в посока Бургас се осъществява само по активната лента. Причината е катастрофа.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".​

публикувано на 05.03.24 в 09:49

Доброволци от Несебър провеждат благотворителен базар „Цветята на Раян”

Екипът на Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър е застанал зад идеята за помощ и подкрепа на момченцето, което е с Церебрална парализа спастична диплегия. Раян не може да ходи самостоятелно. Родителите му търсят варианти да се справят сами, но виждат, че е невъзможно подсигуряването на сумата от 100 000 лева,така необходима за операция..

публикувано на 05.03.24 в 09:30

Художничката Емилия Николова с благотворителна изложба в подкрепа на деца със специални потребности

Експозицията събира 30 картини, образи на жената в различни емоционални състояния като майка, любима, пазителка на дома и семейството. Част от средствата при покупка ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция в Бургас. „Избрах как да бъда полезна. В този център се грижат за малки деца, които имат нужда от много внимание и..

публикувано на 05.03.24 в 08:50

Фермерите имат 5 дни да подадат заявления за наемане без конкурс на пасища от общинския фонд

Остават само пет дни, в които фермерите могат да подадат заявления за наемане без търг или конкурс на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за новата стопанска година, припомнят от Министерството на земеделието. Списъците за индивидуално ползване са обявени на електронната страница на съответната община.  Животновъдите трябва да подадат..

публикувано на 05.03.24 в 08:22

Нови претенции за земя в парк "Росенец"

Стрейтлайн ЕАД иска да бъде вписан като съсобственик в държавен терен в лесопарк Росенец с идентификатор 07079.831.167 и площ малко над 35 дка по КК, съобщават от Областна администрация. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имоти с идент. 07079.831.113 и 07079.831.114, с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м. Областният управител на..

публикувано на 05.03.24 в 08:19
Снимката е илюстративна

Първа копка на пътя Босна-Визица ще бъде направена днес

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов ще даде старт на ремонта на пътя Босна - Визица. Ще бъдат обновени над 24 километра.  На първата копка ще присъстват областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, представители на Областно пътно управление - Бургас и на строителя...

публикувано на 05.03.24 в 07:19

Допълнителни места във влаковете ще има днес и утре

БДЖ днес и утре осигурява допълнителни места заради почивните дни.Над 9 000 са те в състава на влаковете, които пътуват по основните направления в страната. Това се прави с цел да бъде осигурено удобно придвижване на клиентите. Местата са в 18 композиции.  БДЖ напомня, че пътуващите  могат да закупят билети за своето пътуване и..

публикувано на 04.03.24 в 15:00