Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечебни заведения в Бургас инвестират 50% от печалбата си в нова техника и строителство

Снимка: Екатерина Капрова

Начинът на разпределение на печалбата на търговските дружества, с пълно участие на Община Бургас в капитала, както и всички приложения и доклади по проекта на бюджет за тази година бяха приети на заседанието на постоянната комисия по икономика и инвестиционни политики. Общинските съветници на предстоящата сесия в края на август трябва да разрешат изграждането на железопътна линия преминаваща до Летище Бургас, през различни терени на квартали в града. От 1 октомври започва и процедурата по формиране на бюджет 2024. 

Ивелина Стратева от дирекция „Икономика и стопански дейности“ поясни, че търговските дружества, които не са лечебни заведения трябва да внесат 50% от печалбата си като дивидент. За лечебните заведения печалбата ще остане като инвестиция за основната дейност и закупуване на медицинска апаратура. За 3 от тях уточни:

„Това са Комплексният онкологичен център (КОЦ), който ще покрие кредит по закупуване на автоматизирана терапевнична система. Център за психично здраве има нужда от повдигащ механизъм за асансьор, във връзка с достъпността на пациенти в сградата. Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания в Бургас ще инвестира 50% от печалбата в нова едноетажна постройка на територията на дружеството. 

Красимир Стойчев, зам-кмет по финанси, бюджет и икономика  лаконично обясни за бюджета:

„Голяма част от този бюджет вече е изразходван, защото наближава и края на годината. От 1 октомври започваме процедура по формиране на Бюджет 2024 година.“

Според заместник-предсезателя на комисията Тодор Йосифов:

„Виждаме в бюджета и средства за подпомагане на малкия и средния бизнес. Развитието на икономиката е важен фактор, имаме средства и за предприемачите, които навлизат тепърва в бизнеса.“

Макрорамката на бюджета на Община Бургас е близо 458 млн. лв, от тях 211 милиона държавна отговорност, общинската е 180 милиона лева, а евросредствата са в размер на 66 милиона лева.

Във връзка с отличното представяне на Нургюл Салимова от шахматен клуб „Бургас-64“ на Световната купа по този спорт в Баку, кметът Димитър Николов предлага да ѝ бъде предоставена парична награда в размер на 20 хиляди лева.

Общинските съветници се събират на заседание в края на август.  

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие ще събира отпадъци като Парма

Поморие ще реализира пилотен проект за управление на отпадъци. Това е  „Холистичен подход за на отпадъците в прехода към кръговата икономика“. Той беше представен  лятото, а през последния месец активно се работи по него, съобщи Борислав Тафраджийски, изпълнителен директор на клуб „Икономика 2000“.  Финансирането е от Програма LIFE на..

публикувано на 05.03.24 в 09:00

Община Созопол иска да изгради паркинг в местността "Боруна"

Нов паркинг ще бъде изграден в местността Боруна в Созопол. Готов е идейният проект, каза кметът Тихомир Янакиев.Общината не може само да го изгради. "Предварителните разчети сочат около 8 милиона лева инвестиция.Община Созопол няма такава възможност. Вариантите ся няколко. Най-вече обсъждаме публично-частно партньорство, с голям инвеститор...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Министър Динкова: Програмата за реклама на черноморските общини се отразява положително и на хотелиерите

„България е сигурна и стабилна дестинация. Именно това имаме като опити и от нарастващия брой италиански и испански туристи. Те споделят, че у нас се чувстват много сигурни, щастливи и спокойни“, каза министърът Зарица Динкова на среща с представители на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министър Динкова..

публикувано на 04.03.24 в 11:08

Малко по-добър летен сезон очаква хотелиерът от Поморие Георги Тръпков

Малко по-добър летен сезон очаква хотелиерът от Поморие Георги Тръпков. Вече текат ранните записвания. Засега те са обнадеждаващи, но далеч по-малко от тези през 2019-та година. Ако от сега запазим лятната си почивка тя може да излезе с до 25% по-евтина, отбелязва Тръпков. Тепърва предстоят туристическите борси, една от които е този месец в..

публикувано на 04.03.24 в 08:43

Туристическото корабче ще плава до остров Света Анастасия

Община Бургас и днес организира плаване с туристическото корабче до остров Света Анастасия.  Отплаването традиционно е от Магазия 1 в 12.00 ч. А резервация за своето пътуване можете да направите на 0882 004 124. Страхотни морски гледки и горещ домашен чай очакват всички посетители на острова .

публикувано на 04.03.24 в 08:35

5,7 млн за хотелиери, настанили украинци

Започна изплащането на преизчислените дължими суми към хотелиерите по Програмата за хуманитарно подпомагане на украинците, съобщават от Министерството на туризма.  Общият размер на преизчислените суми е в размер на малко над  5,7 млн. лв. Те са за перида юни 2022 г. до октомври 2023 г. и ще бъдат разпределени между 129 юридически и физически лица...

публикувано на 02.03.24 в 12:08

КЕВР утвърди новата цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от "Булгаргаз" по-ниска цена на природния газ за март.  Този месец тя е е 57.59 лв. за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, отколкото през февруари.

публикувано на 01.03.24 в 17:35