Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Градолюбители“ – в помощ на хората с идеи

Проектът „Шопинг енерджи“, на две бургаски момичета, започва да се реализира пилотно в хипермаркет в морския град. Той е финансиран от инициативата на „Капитал градове“ и британското посолство, като печели третото място през 2021 г.

Преди две години, журито оценява на трето място в тази надпревара идеята две бургаски момичета – Румяна Иванова от гимназията по романски езици и Антония Митева от математическата. Всичко ни хрумна случайно, при едно пазаруване, разказва Антония.

„Това е пазарска количка, която генерира електричество при механичното си движение. По-просто казано – човек, когато влиза в магазина, може да си зарежда телефона, докато пазарува. Идеята е, след това, след пазаруването, когато количките се оставят на стоянката, остатъчната енергия се прехвърля в по-голяма батерия, power hub и реално, магазинът да използва тази идея за енергийните си нужди“, разказа тя.

В колелата на пазарските колички има динамо, поясни Антония.

Британското посолство подпомага и финансово реализирането на инициативи по проекта „Градолюбители“. Чрез него, идеи на гражданите за подобряване на жизненото пространство на хората, могат да получат реализация. Подкрепяме проекта по няколко начина, каза за БНР-Бургас Даниел Джаксън, ръководител отдел „комуникации“ в посолството:

„Първо – подкрепяме общността на хората, които участват в „Градолюбители“. Например организираме събития, където могат да осъществяват контакти и обменят идеи. Също участваме при финалната оценка на проектите. И накрая – с финансиране. Проектът, според нас, има шанс да се развива и да се разраства и в бъдеще. Ако сте фирма или компания, която би искала да участва като партньор, моля, свържете се с нас“, посочи Джаксън.

Смятаме, че можем да направим градовете в Европа по-зелени и по-приятни за живеене, добави Даниел Джаксън.

До 15-ти септември продължава подаването на проекти по инициативата „Градолюбители“. Идеята възникна, след като видях, че има липсващо звено, което да помага на хората с идеи, каза журналистът от „Капитал“ Огнян Георгиев:

„Къде отиваш, ако имаш хубава идея за твоя град? Защото, кои са парите, които финансират хубавите идеи в българските градове? Европарите са едното нещо. Както добре знаем, те не финансират точно добрите идеи, като начало. И, второ, не са точно лесни за достигане и за изпълнение. Общините нямат пари. Общините в България напоследък, в последните 10-15 години, съкращават мащабно бюджетите си и последното, което правят е да слушат гражданите си и какво те искат за града си. А банките, естествено, не са точно институциите, които дават пари на хора с добри идеи просто така“, каза Георгиев.

Подробности за проекта и как можете да кандидатствате можете да видите тук:

https://www.capital.bg/citylovers/


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Ден до пладне“ на 9-ти декември

Акценти в обзорното предаване „Ден до пладне“ на БНР- Бургас от 9.00 ч. до 12.00 ч. : -   Какви важни проекти предстоят за Бургас- ще научим от кмета Димитър Николов; -   Защо са толкова лоши резултатите на учениците от ПИЗА? -   Какви са причините за обезлюдяването в Странджа? -   Разказваме и за живеещите на улица..

публикувано на 09.12.23 в 08:52

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството.  През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в..

публикувано на 09.12.23 в 08:11

Живеещи на "Буджака" газят кал и питат докога

Местност ”Буджака” се намира извън строителните граници на населеното място – гр.Созопол, същата не е включена в регулационните граници на града и съгласно предвижданията на действащ Общ устройствен план /ОУП/ на Община Созопол попада в устройствена зона Ов – рекреационно устройствена зона за вилен отдих. По желание на някои от..

обновено на 08.12.23 в 20:55

Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас

Благотворителен базар за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас ще се проведе следващата неделя на площад „Тройката“.   Каним бургазлии да подкрепят инициативата, съобщи Велина Димитрова от фондация „Гордите българи“, инициатор на събитието: „ Базарът ще предлага ръчно изработени украси,..

публикувано на 08.12.23 в 12:33
снимката е и илюстративна

По пилотен проект ремонтират пътя Бургас - Малко Търново

Изработен е технически проект за ремонта на около 112 км от републикански път Бургас - Малко Търново. Средствата са осигурени по пилотен  проект за строителство, рехабилитация и ремонт на републикански, общински и горски пътища. Той се изпълнява със средства от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Общата му стойност е 41 097 570.96 лв. с ДДС, от които..

публикувано на 08.12.23 в 11:42

Министерството на културата внася законовите промени, свързани с финансирането на БНР и БНТ

Намерението на Министерството на културата е промените в Закона за радиото и телевизията, които засягат начина на финансиране на Българското национално радио и Българската национална телевизия, да бъдат внесени в Народното събрание до края на годината – това стана ясно на днешното заседание на Съвета за електронни медии. Тези промени бяха изготвени..

публикувано на 07.12.23 в 17:19

Протестни подписки срещу токовите удари в Ямболско бяха връчени на зам.-омбудсмана

Зам.-омбудсманът Елена Чернева ще препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде извършена незабавна проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа на ЕVN, за да се установи каква е причината за зачестилите токови удари в района на Ямбол. През последните седмици в селата на община Тунджа са изгорели десетки..

публикувано на 07.12.23 в 16:32