Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха за 39-и път Празниците на изкуствата "Аполония"

Снимка: БТА

В Созопол беше открито 39-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония". Супергрупата „Фондацията” получава отличието „Аполон Токсофорос”, обяви Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала, цитирана от БТА. Отличието се присъжда от фондация „Аполония“ за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето и зад граница.

 „Всяка година ние даваме една малка награда от името на фестивала – една малка статуетка „Аполон Токсофорос”. Тази година тя ще бъде дадена на супергрупата „Фондацията”,съобщи Димитрова и допълни, че музикантите ще получат отличието на 5 септември. Тогава е техният концерт в програмата.


Официални гости на тържественото откриване бяха кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, Зорница Динкова, министър на туризма, и Кръстю Кръстев,  министър на културата.  

„За 39-ти път се събираме в Созопол, за да отбележим Празниците на изкуствата „Аполония”. Събираме се в нашия любим град – Созопол. Той наистина е дал много на нас, надявам се – и на вас като публика”, каза Маргарита Димитрова. Тя допълни, че „Аполония” е фестивал на младостта, надеждата и красотата. „Много изпитания преживяхме и през тази година, за да ни има. Но трябва да продължим, за да ни има. А догодина ще отпразнуваме 40-ия фестивал. Надявам се отново да бъде така щастлив и весел, както е сега”, посочи артистичният директор на форума. Димитрова благодари от сцената на амфитеатъра на организациите и представителите на бизнеса, които подпомагат фестивала, както и на медийните партньори на форума, също и на публиката, която посещава „Аполония”. 


„Изключително съм развълнуван да дам поредния старт на Празниците на изкуствата „Аполония”. 39 години „Аполония” е рефер на културния живот в Созопол, а и не само на него. 39 години „Аполония” е символ на културния живот в Созопол. 39 години тези хора дават поле за изява на множество творци – хора, които със своето творчество и изкуство обогатяват нас, зрителите”, каза Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол. Той допълни, че зад всичко това обаче стои неуморния труд на много хора. „Тук е времето и мястото да благодарим на госпожа Маргарита Димитрова, на нейния екип, на доайена проф. Димов, както и на многото хора, дали своя дан, труд и живот на Празниците на изкуствата „Аполония”, каза още кметът. 

Министърът на туризма Зорница Динкова също изрази радостта си да приветства Празниците на изкуствата „Аполония” и тяхното 39-то издание. „В духа на сбогуването с лятото, този фестивал се утвърди през годините като емблема на Южното Черноморие. Постиженията на българските творци са невероятно изживяване, чрез което се съхранява традицията в областта на всички изкуства. Именно тук, в Созопол, провеждането на фестивала подпомага удължаването и на туристическия сезон – нещо, към което всички се стремим. И именно тук вие давате един прекрасен пример на вдъхновение от години”, посочи Динкова. Тя изрази готовността на Министерството на туризма да подпомага местните власти и бизнеса, за да се покаже колко много може България като култура, като изкуство, като хора и отношение. 

„За мен е огромна чест да бъда тук с Вас и да споделим заедно прекрасните емоции на „Аполония”. Искам да поздравя всички присъстващи - гости и организатори за този велик празник на изкуствата”, каза министърът на културата Кръстю Кръстев. Той допълни, че от 39 години „Аполония” съществува и е основно събитие в културния календар на България и на българите. „Това е достатъчно красноречиво за смисъла на фестивала и показва, че формулата за успеха е открита. През всички тези години вие сте преминали през много препятствия, но нищо не ви е спряло – напротив, работили сте. Повтарям – работили сте, и то успешно – „Аполония” да се превърне в културен еталон. „Аполония” да се превърне във феномен”, подчерта министърът. Кръстев посочи, че подобни инициативи подпомагат  позиционирането на България на международната култура сцена – нещо, което, по думите му, министерствата на културата и на туризма искат да направят, е „Културен бранд България”. „България трябва да се асоциира с култура, с история и с нейните творци”, посочи министърът.


Тържественият старт на форума бе даден от сцената на амфитеатъра в Созопол с гала концерт на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Под диригентската палка на Юли Дамянов оркестърът, балетът и солистите на първия оперетен театър в страната представиха шедьоври от световната оперетна класика, сред които композиции на Лехар, Калман и Йохан Щраус – син.

По-рано през деня в Художествената галерия бяха открити трите изложби, които могат да бъдат разгледани до края на фестивала. Те представят фотографии на Лоте Михайлова, както и постижения на 22 съвременни български и световни творци от последните три десетилетия, събрани в експозицията „Жените и международно триенале на сценичния плакат“. Със своя изложба се включват и дипломирани студенти от Националната художествена академия. 

Музикалната програма на първия фестивален ден бе допълнена с още един концерт. Флейтистът Страшо Темков и пианистката Сара Пройковска от Северна Македония представиха в залата на Археологически музей в Созопол класически произведения на изкуството. 



По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Мери Бойс Бенд с концерт за рождения ден на остров Света Анастасия

Концертът на Мери Бойс Бенд на остров Света Анастасия ще бъде истинско морско приключение. На 15 август (четвъртък), навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път..

публикувано на 28.06.24 в 13:41
архив

Ясни са групите, които ще свирят на Джулай морнинг в Бургас

Бургаският концерт на Джулай морнинг ще се проведе до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, информират от Общината. Както всяка година, ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който компаниите да си запалят свой огън, около който да се съберат. Входът за концертите е свободен. За доброто музикално..

публикувано на 28.06.24 в 13:35

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

публикувано на 28.06.24 в 11:57

Магията на хоровото пеене във фестивала "Нека да е лято..."

Бургас е домакин на Втория национален хоров фестивал с международно участие. Инициативата за тридневното събитие е на читалище „Фар 1946“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас и Министерството на културата. Откриването е от 18.30 в дома на НХК. 9 хорови състава с над 150  изпълнители пристигат в Бургас за фестивала, който се..

обновено на 28.06.24 в 11:21